Словачка: Усвојен закон који спречава владу и општине да се задужују

Словачки парламент је усвојио уставни закон, који би требало да, под пријетњом санкцијама, спречи владу и локалну самоуправу да повећавају државни дуг. Представници владајуће коалиције и опозиције усвојили су норму о буџетској одговорности у вријеме дужничке кризе зоне евра, а послије упозорења агенције за кредитни рејтинг „Стандард и Пурс” да би могла да снизи рејтинг […]

петак, децембар 9, 2011 / 07:03

Словачки парламент је усвојио уставни закон, који би требало да, под пријетњом санкцијама, спречи владу и локалну самоуправу да повећавају државни дуг.

Представници владајуће коалиције и опозиције усвојили су норму о буџетској одговорности у вријеме дужничке кризе зоне евра, а послије упозорења агенције за кредитни рејтинг „Стандард и Пурс” да би могла да снизи рејтинг 15 земаља валутне уније, међу њима и Словачке.

Дужнички плафон Словачке до краја 2017. постављен је у складу са Пактом за стабилност и раст ЕУ, на 60 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Послије ће се граница сваке године смањивати за један процентни бод до циљаних 50 одсто БДП.

Аутоматске санкције у прелазном периоду ће почињати да се примјењују по достизању границе од 50 одсто, када ће министарство финансија морати да донесе мјере за смањење дуга.

По прекорачењу нивоа од 53 процента, поред осталог, ће бити смањиване плате чланова владе.

Уколико дуг достигне 55 одсто БДП, министарство финансија ће блокирати дио расхода државног буџета, влада неће моћи да располаже финансијском резервом нити да предлаже повећање издатака јавне управе.

Још строжи поступак предвиђа уставни закон у случају достизања границе од 57 процената БДП пошто ће тада влада, поред већ поменутих мјера, бити обавезна да предложи прилагођени буџет читаве јавне управе.

Уколико државни дуг достигне горњу границу утврђену законом, кабинет ће затражити од парламента да гласа о повјерењу влади.

Словачки државни дуг лане је достигао 41 проценат БДП, а ове године се очекује његов раст на 44,4 процента.

С даљим повећањем удјела дуга у БДП земље рачуна се у наредним годинама усљед успоравања темпа привредног раста и споријег оздрављења јавних финансија.

Закон о „кочници дуга” имају такође Њемачка и Пољска, а сличну норму би требало да размотри до краја године и влада у Прагу, пренијела је чешка новинска агенција ЧТК.0 КОМЕНТАРА

 1. Сад ће просјечан Словак стабилност, редовност, враћање достојанства, аеродроме, космодроме, термо и хидро потенцијале, …… гледати само путем сателитског програма РТРС-а, кад наш мркоњићки интелектуалац загрми како је поносан стратегијом задуживања.

 2. E, ali oni nemaju „čuvara“ i njegove bande.
  Oni nemaju „mimistarke“ koje idu da kupuju gaće našim helikopterima i avionima u Wien.
  Mora li „majski prevrat“ biti u maju? Više ništa nije k’o što je bilo, pa i proljeće može da stigne usred zime.

 3. Немају они наше проблеме, унутрашње размирице и сл. А и не вјерујем да ће ово да потраје. Мала је и небитна Словачка да би могла да галами и одбије да игра како други свирају. Њена позиција, од апсолутног хита и напретка у вријеме уласка у ЕУ до данас је поприлично срозана, не баш њеном вољом. Пратићемо! 🙂

 4. Anja, istina je da oni nemaju naše probleme, unutrašnje razmirice i sl, kako kažeš.Ali, tvorci tih problema su upravo oni koji vladaju. Oni na njima opstaju, i zato ih i stvaraju i održavaju. Da bi skrenuli pažnju sa ekonomije, njihovog kriminala, zaduživanja, robovskog života naroda oni ospu paljbu po ohr-u, po mevludinima, po četnicima, po preglasavanjima,…A, njima upravo odgovaraju i ohr, i mevludin, i preglasavanje, jer da nije toga čime bi nas zavaravali. Kao kada dijete plače majka mu stavi u usta dudu varalicu i ono jadniče ućuti.
  Izvor svih naših problema je opasno korumpirano- pohlepno- zlonamjerna vlast, koja ni ne pomišlja da makar glumi poštenje i dobre namjere.
  Pa onaj tzv premijer izađe i drsko , podrugljivo sa osmijehom hijene samo što nam ne kaže: Stoooko, ko te šiša! Kada ima trave, pasi, kada nema ni ne treba ti, crkni.

 5. Nije loša ova slovačka ideja za prepisati. Bilo bi dobro pokrenuti akciju da se takav zakon usvoji i u našoj skupštini. Samo, pitam se, ko bi mogao biti taj udarnik? Hm, da, mislim da imamo savršenu osobu za taj zadatak. Gdje je sad onaj mali Stevandić, koji se stalno ovuda mota samo kad ga trebamo nikad ga nema?! Stevandiću, vuci dupe i na posao! -Znaš šta ti je činiti ovoga puta. Omaneš li ovaj put kao sa onim mudžahedinima, bolje ti je da nam ne izlaziš na oči. Slobodan si, voljno! x-(

 6. Stevandić, ili bilo koji drugi Stevandić iz skupštine, bez obzira iz koje partije ili partijice. I, kao da gledam, oni banditosi , i mladi, i stari neće biti za prepisivanje slovačkog zakona. Možda bi to onim slabovidećim i sporomislećim, o, a takvih ima puno u našem narodu, skinulo najzad mrenu sa očiju.

 7. Словачки закон и овај бандитизам код нас су небо и земља, ма све и да се усвоји нешто слично код нас, нема шансе да би ћелавац, муцавац и усукани црногорац то провели.x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *