Словаци највише у ЕУ раде недељом и ноћу

У оквиру Европске уније Словачка има највећи удио радника који редовно раде недељом и ноћу, упозорила је аналитичарка Поштанске банке Ева Садовска, на основу података Евростата за 2012. годину. Скоро петина (19,1 одсто) запослених Словака, због посла, редовно пропушта недељни ручак с породицом. Још 15,3 одсто запослених проводи последњи дан у седмици на послу повремено, […]

уторак, мај 28, 2013 / 19:57

У оквиру Европске уније Словачка има највећи удио радника који редовно раде недељом и ноћу, упозорила је аналитичарка Поштанске банке Ева Садовска, на основу података Евростата за 2012. годину.

Скоро петина (19,1 одсто) запослених Словака, због посла, редовно пропушта недељни ручак с породицом.

Још 15,3 одсто запослених проводи последњи дан у седмици на послу повремено, пренијела је агенција ТАСР.

Суботу на послу проводи сваки четврти (25 одсто) запослени житељ Словачке, а с времена на вријеме радну суботу има 29,4 одсто радника.

У свим земљама ЕУ радне суботе су чешће него радне недеље. Суботу на послу редовно проводе највише Грци, Румуни и Италијани и то више од трећине запослених, објашњава Садовска.

Рад недељом је најприсутнији у Словачкој, а пут до посла тим даном прелази и више од 18 одсто запослених Ираца, Британаца и Холанђана. Редовне радне суботе и недеље најмање имају Португалци (7,3, односно 4,1 одсто).

Викенд проведен на послу у Словачкој више се односи на мушкарце него на жене.

Суботом редовно ради сваки четврти запослени мушкарац и жена, али је удио жена које повремено раде суботом (22 одсто) нижи него код мушкараца (35 одсто), показују подаци Евростата.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *