Слободан Станић: Ко се вакцинише у Србији, дати му 100 марака

Одбор за здравство СДС предлаже Влади РС да свим грађанима Републике Српске који су се вакцинисали против Ковида 19 у Републици Србији, као и онима који то ураде у наредном периоду, буде исплаћено 100 КМ, рекао је Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

субота, јун 5, 2021 / 09:55

Он каже да би на овај начин грађанима биo надокнађен дио трошкова приликом одласка на вакцинацију и ревакцинцију.

"За некога ко из Бањалуке иде на вакцинацију у Србију трошкови два одласка су сигурно већи од 100 КМ. Поред тога Српска је приликом сваке вакцинације њених грађана у Србији уштедила новац за набавку вакцина и тај новац би требао бити уплаћен грађанима који су били изложени трошку приликом одлазака на вакцинацију", истакао је Станић.

Он сматра да Српска када је у питању стимулисање вакцинације треба пратити шта ради Србија.

"Својим грађанима који су се вакцинисали Србија је дозначила по 3.000 динара, поред свих других дознака које су грађани добијали од почетка пандемије", подсјетио је Станић.

Он каже да би се рјешењем које предлаже СДС знатно убрзао процес вакцинације у Републици Српској и да би се добили потпунији подаци о броју вакцинисаних.

"Тренутно је немогуће доћи до података о броју вакцинисаних грађана из Републике Српске у Србији, који је по мом мишљењу већи од броја вакцинисаних у Српској. Велики број грађана Српске има двојна држављанства, а самим тим и личну карту и из Србије. За све који су приликом вакцинације показали личну карту Србије ми нећемо добити те податке без обзира што ти људи живе на територији Српске", наводи Станић.

Непостојање ових података се, према Станићевим ријечима, може се ријешити исплатом ове надокнаде јер би новац грађанима требао да буде исплаћен након провјере поднесеног захтјева, а самим тим и евиденције да је лице вакцинисано.

Он је казао да веома битно да РС има тачну базу података о броју вакцинисаних јер те податке треба презентовати Свјетској здравственој организацији и Европском центру за контролу болести.

"Број вакцинисаних особа у једној земљи може утицати на кретање људи и роба преко граница. Због тога је далеко боље када имамо податке о што већем броју вакцинисаних", напоменуо је Станић.

Он сматра да би надокнада од 100 КМ требала бити исплаћена и нашим здравственим радницима који су вакцинисани у Србији без обзира на то што су они имали организован превоз ,наводећи да би им тим гестом била указана захвалност за залагања у борби против короне.Оставите одговор