Шљиванчанин: Да сам знао да ће Хрватска бити независна не бих ни ишао у рат

Бивши официр ЈНА који је прије недјељу дана стигао из Хага у Београд, данас каже да никада не би ратовао да је имало сумњао да ће Хрватска добити независност. Веселин Шљиванчанин, бивши официр ЈНА, кога је Хашки трибунал оптужио за најтежа кривична дјела на територији Вуковара током 1991. године неће поднијети тужбу против Србије за […]

недеља, 17 јула, 2011 / 16:24

Бивши официр ЈНА који је прије недјељу дана стигао из Хага у Београд, данас каже да никада не би ратовао да је имало сумњао да ће Хрватска добити независност.

Веселин Шљиванчанин, бивши официр ЈНА, кога је Хашки трибунал оптужио за најтежа кривична дјела на територији Вуковара током 1991. године неће поднијети тужбу против Србије за изручење Хашком трибуналу, а за злочине за које је ослобођен.

Каже да му „ова земља није нанијела никакво зло, него да су то урадили људи који су у одређеном тренутку имали могућност да одлучују о његовој судбини и који нису хтјели да саслушају шта он има да каже на оно за шта га терете”.

У интервјуу за „Политику” Шљиванчанин који је прије недјељу дана, послије двије трећине издржане казне пуштен на слободу, открио је свој став – да је имао и мало сумње да ће Хрватска постати независна држава, никада не би ишао да ратује.

Шљиванчанин каже да је за Овчару сазнао из медија.

"Као војни официр нисам веровао да постоје републичке границе. Да сам имао и мало сумње да ће бити формирана независна држава Хрватска никада не бих отишао да ратујем.

Што се мог укупног понашања као припадника ЈНА тиче тврдим да сам искључиво радио по закону и по прописима који су тада важили. Свакодневно сам за време сукоба у Вуковару и његовој околини инсистирао да се састанем са бившим официрима који су дезертирали из ЈНА и прешли у хрватске паравојне формације, да разговарам са њима и убедим их да не пуцамо, да све решимо мирним путем.

За Овчару сам сазнао из медија. Никада ми на памет не би пало да ће неко одвести заробљене војнике паравојних формација и стрељати их. То је највеће зло које неко може да почини", рекао је Шљиванчанин.

Извор: Политика