Сламарица: Швајцарска има највише златних и девизних резерви, Естонија најмање

Највеће резерве злата и девиза у Европи има Швајцарска, а најмање Естонија, подаци су референтног извора „Свјетска књига чињеница“ (The World Factbook)који дјелује при америчкој Централној обавјештајној агенцији (ЦИА).

уторак, 26 фебруара, 2019 / 14:44

На мапи су приказане резерве девиза и злата, изражене у доларима, у свим европским земљама, а које су на располагању централној монетарној власти за кориштење у испуњавању платнобилансних потреба земље.

Према овој мапи, резерве злата и девиза у Швајцарској износе 679,3 милијарде долара. На другом мјесту је Русија са резервама злата и девиза у вриједности од 418,5 милијарди долара, а на трећем мјесту Њемачка са резервама девиза и злата у вриједности од 185,3 милијарде долара.

Резерви злата и девиза у вриједности између стотину и двије стотине милијарди долара имају и Чешка, Француска, Италија, Велика Британија, Пољска и Турска.

Када је ријеч о земљама региона, Хрватска је са резервама злата и девиза у вриједности од 15,5 милијарди долара, Србија чије резерве злата и девиза износе 10,7 милијарди долара те БиХ са 5,3 милијарде долара. Црна Гора се на овој листи нашла на предзадњем мјесту изнад Естеније са вриједношћу од 600 милиона.

На последњем мјесту смјестила се Естонија са резервама злата и девиза у вриједности од 389 милиона долара.Оставите одговор