Скупштина Српске добија трећег потпредсједника

БАЊА ЛУКА – Народна скупштина Републике Српске утврдила је у уторак Нацрт амандмана 122 на Устав РС којим је предвиђено да број потпредсједника парламента буде „до три“ или „један или више“. Одлуку о утврђивању Нацрта, која ступа на снагу даном објављивања у "Службеном гласнику РС", подржала су 74 посланика, два су била уздржана и нико […]

среда, фебруар 23, 2011 / 12:20

БАЊА ЛУКА – Народна скупштина Републике Српске утврдила је у уторак Нацрт амандмана 122 на Устав РС којим је предвиђено да број потпредсједника парламента буде „до три“ или „један или више“.

Одлуку о утврђивању Нацрта, која ступа на снагу даном објављивања у "Службеном гласнику РС", подржала су 74 посланика, два су била уздржана и нико није био против.

Народна скупштина РС усвојила је закључак којим се за организовање јавне расправе о Нацрту амандмана 122 на Устав РС задужује скупштински Одбор за уставна питања који, по проведеној јавној расправи, треба да утврди Приједлог амандмана на Устав РС и да га достави парламенту Српске.

Јавна расправа о Нацрту амандмана 122 на Устав РС обавиће се у року од 30 дана, а Нацрт амандмана биће објављен на интернет страници Народне скупштине РС и у једном дневном листу.

Обраћајући се посланицима, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић подсјетио је да је амандман 122 на Устав РС у скупштинску процедуру упутио скупштински Одбор за уставна питања на основу раније усвојеног приједлога за промјену Устава.

Радојичић, који је и предсједник овог одбора, рекао је да је Одбор утврдио Нацрт амандмана у двије верзије. Према првој верзији у члану 79 Устава РС ријеч "два" замјењује се ријечју "до три", док друга верзија подразумијева да се ријеч "два" замјењује ријечима "једног или више" потпредсједника Народне скупштине РС.

Он је подсјетио да је почетком конституисања актуелног сазива Народне скупштине РС закључено да би било потребно ову уставну норму промијенити и начинити је много практичнијом за различите ситуације које су могуће у парламенту Српске.

"Уставом РС мора се поштовати конститутивност три народа и заступљеност осталих, а што је немогуће испоштовати у структури скупштинског руководства ако остане уставна норма да парламент РС бира два потпредсједника", нагласио је Радојичић.

Он је рекао да се у том случају може десити да припадници неког од конститутивних народа нису заступљени у руководству Народне скупштине РС.

Радојичић је подсјетио да је почетком новог сазива парламента РС утврђено да се из реда скупштинске опозиције треба изабрати један од потпредсједника Народне скупштине, што је немогуће испоштовати унутар квоте од два потпредсједника парламента.

Шеф клуба посланика ПДП-а Зоран Ђерић рекао је да овај клуб подржава измјену Устава РС, поготово јер ће у оптицају у јавној расправи бити обе верзије предложених амандмана 122 на Устав РС.

Слободан Поповић из клуба посланика СДП БиХ/СДА сматра да Народна скупштина РС треба да има најмање три или више потпредсједника, али да ниједан потпредсједник не може бити из конститутивних народа или осталих из којих је предсједник парламента.

Посланик Демократске партије Драган Чавић сматра да свака измјена Устава РС мора имати "корјените потребе", а не да се она дешава на бази некаквог страначког договора, због чега је за ову партију неприхватљива иницијатива за промијену Устава РС и Нацрт амандмана 122 на Устав РС.

Чавић сматра да би ову промјену Устава РС требало оставити за неко вријеме, када би дошло до детаљне реконструкције Устава Српске.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *