Скупштина РС са четири потпредсједника!

Вијеће народа Републике Српске усвојило је данас Амандман 122 на Устав РС, који предвиђа да Народна скупштина РС има два до четири потпредсједника.  Предсједавајући Вијећа народа Момир Малић рекао је да је амандман усвојен већином гласова у сваком клубу, а да су против гласала два делегата из Клуба хрватског народа, уз образложење да у амандману […]

понедељак, април 18, 2011 / 16:45

Вијеће народа Републике Српске усвојило је данас Амандман 122 на Устав РС, који предвиђа да Народна скупштина РС има два до четири потпредсједника.

 Предсједавајући Вијећа народа Момир Малић рекао је да је амандман усвојен већином гласова у сваком клубу, а да су против гласала два делегата из Клуба хрватског народа, уз образложење да у амандману треба јасно прецизирати да је ријеч о четири потпредсједника.

"Пошто је претпоставка да ће се бирати најмање три потпредсједника Народне скупштине, они сматрају да треба бити јасно речено да су то припадници свих конститутивних народа", изјавио је Малић новинарима након сједнице Вијећа.

Он је додао да ће се до четвртка, 21. априла, изјаснити Предсједништво и клубови Вијећа народа да ли ће неко покренути механизам заштите виталног националног интереса у вези са одлуком Народне скупштине о расписивању референдума, али да нема информацију какав ће бити став клуба Бошњака и Хрвата.

"Неки делегати из Клуба Бошњака су се изјашњавали да, највјероватније, неће покренути питање виталног националног интереса, јер сматрају да ће то Уставни суд РС одбацити, а очекујем да ће одлука о референдуму добити подршку Клуба Срба", каже Малић.

Говорећи о процедури за провођење референдума, Малић је истакао да Вијеће народа има обавезу да у року од 30 дана од дана пријема одлуке заврши сву процедуру, која подразумијева изјашњење Предсједиштво и Клубова.

"Вјерујем да ћемо то урадити и прије, а уколико неки од клубова буде покренуо механизам заштите виталног националног интереса очекујем да то завршимо у примјереном року", навео је Малић.

Предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа Мирсад Ђапо изјавио је да је овај клуб прихватио амандман, с тим што је у току расправе упозорио на околност да он не обезбјеђује пуну равноправност сва три конститутивна народа.

"Амандман смо прихватили с обзиром да смо приликом конституисања Народне скупштине имали ситуацију да са два потпредсједника није обезбијеђена заступљеност свих конститутивних народа у институцији предсједника и потпредсједника парламента и да су посланици СДП-а и СДА гласали за овај амандман", појаснио је Ђапо.

Он је додао да ће Клуб Бошњака као приоритет у даљем раду узети одредницу да се приликом промјена Устава РС мора обезбиједити да сви конститутивни народи и остали имају најмање једно мјесто на овим позицијама.

"Са два до четири потпредсједника без императивне норме да морају бити заступљени сви конститутивни народи и остали још нема потпуне гаранције заступљености, али ово је боља норма од раније, јер сада можемо имати потпредсједника из реда хрватског народа", рекао је Ђапо.

Он је указао на негативно искуство са ранијим мишљењима Народне скупштине, Вијећа народа и Уставног суда РС када је ријеч о шест виталних фунција РС.

"Очигледно је да сви други народи у систему институција РС имају бољу позицију него Бошњаци, јер још није одређена шеста витална функција и поново су се појавили проблеми у вези са избором главног републичког тужиоца", рекао је Ђапо.

Он је нагласио да је Клуб прихватио амандман, иако је данашња сједница указала да се Пословник крши, кад год је ријеч о врло битним питањима.

"Имамо иницијативе према Уставном суду у вези са ранијим кршењем Пословника, а овај амандман смо прихватили, јер сматрамо да јесте извјесно побољшање", истакао је Ђапо.

Говорећи о одлуци Народне скупштине о расписивању референдума, Ђапо је најавио да ће се Клуб Бошњака изјаснити најкасније до четвртка, 21. априла, али да не жели да прејудицира коначну одлуку клуба.

"Чак ћемо и данас прелиминарно разговарати о овом питању, а наш став је био јасан у Народној скупштини да ову одлуку не прихватамо", навео је предсјендик Клуба Бошњака.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *