Скупштина Косова дала подршку споразуму, Тачи каже да боље не може

Скупштина Косова је данас великом већином подржала резолуцију којом се изражава подршка споразуму о нормализацији односа између Косова и Србије који је постигнут 19. априла у Бриселу уз посредовање високе представнмице ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон. За потврђивање споразума је гласало 85 , док је против било 7 посланика, углавном из Покрета […]

понедељак, април 22, 2013 / 08:26

Скупштина Косова је данас великом већином подржала резолуцију којом се изражава подршка споразуму о нормализацији односа између Косова и Србије који је постигнут 19. априла у Бриселу уз посредовање високе представнмице ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

За потврђивање споразума је гласало 85 , док је против било 7 посланика, углавном из Покрета Самоопредјелење.

Посланици Самоопредјелења су покушали да ометају завршни дио сједнице и онемогуће гласање посланика, међутим и поред њихових понашања Скупштина је изразила снажну подршку споразуму.

Посланик Самоопредјелења Љибурн Аљиу је прво изашао испред предсједника Скупштине Јакупа Краснићија захтијевајући да се не гласа о приједлогу резолуције коју је предложио премијер Тачи.

Краснићи је дао другу паузу након чега се гласало.

Косовски премијер Хашим Тачи је у излагању пред посланицима Скупштине Косова рекао да је споразум о нормализацији односа између Косова и Србије „споразум за будућност двије земље” и да је њиме „обезбијеђен суверенитет Косова на цијелој територији”.

„Споразум је споразум за будућност, за мир и сигурност на Косову и региону. То је споразум који обезбеђује наш суверенитет на целој територији, расформирање паралелних структура и поштовање Устава и закона Косова у сваком делу државе”, рекао је Тачи на ванредној седници парламента, заказаној на његов захтев, на којој информише о споразуму који су он и премијер Србије Ивица Дачић постигли и парафирали 19. априла.

Тачи сматра да је ово „најбољи могући споразум у садашњим околностима” и затражио је од грађана Косова да се не плаше садржаја тог документа.

Косовски премијер је прочитао и коментарисао сваку од 15 тачака споразума, тврдећи да „ниједна од тачака не доводи у питање територијалну цјеловитост земље”.Оставите одговор