Скулптура Мир – за пунољетсво Дејтона

Поводом обиљежавања 18. годишњице Дејтонског мировног споразума, данас је у парку поред пословног центра "Интегра" у Бањалуци откривена скулптура "Мир", дјело академика Миливоја Унковића. "Овим догађајем РС је показала како је посвећена миру и спровођењу слова Дејтона. РС то чини и жели да спроводи слово Дејтона, али неће прихватити никаква понижења и међународне реформе које […]

четвртак, 21 новембра, 2013 / 19:23

Поводом обиљежавања 18. годишњице Дејтонског мировног споразума, данас је у парку поред пословног центра "Интегра" у Бањалуци откривена скулптура "Мир", дјело академика Миливоја Унковића.

"Овим догађајем РС је показала како је посвећена миру и спровођењу слова Дејтона. РС то чини и жели да спроводи слово Дејтона, али неће прихватити никаква понижења и међународне реформе које су усмјерене ка томе да умање нашу снагу и смање оно што је међународно верификовано кроз Дејтонски мировни споразум", рекао је Милорад Додик, предсједник РС, додајући да се БиХ налази у великом застоју због интервенција високих представника у Дејтонски споразум.

Говорећи о скулптури "Мир", коју су грађанима РС и Бањалуке поклонили Удружење грађана "Град" и фирма "Интегра инжењеринг", а коју је свечано открио редитељ Емир Кустурица, Додик је рекао како она остаје трајно обиљежје града које ће бити незаобилазно за све оне који у њега долазе и образују се.

Након што је открио скулптуру, Кустурица је рекао како је идеја о миру на овом тлу била "поремећена за вријеме Титове владавине".

"Питање мира је било заборављено у Титово вријеме, гдје је сваки човјек био прислушни апарат и гдје је врло ефикасно дјеловала врста пригушене свијести о себи и свом комшији", казао је Кустурица.

Аутор скулптуре рекао је да је "Мир" трећа скулптура коју је израдио у овој години, а којом је завршен једногодишњи умјетнички циклус.

"Завршио сам једногодишњи скулпторски циклус и једногодишњу креативну борбу с тонама челика, у игри ватре и умјетничке визије и у игри гдје челик губи сваку битку и послушно се повија према жељеним формама", рекао је аутор.

Високи представник Валентин Инцко саопштио је данас да пунољетство Мировног споразума мора бити прилика за све да покажу пуни потенцијал који БиХ и њени грађани могу постићи.

"Изван политичке сфере, постоје многобројни примјери талентираних људи добре воље различитих националности, који раде заједно и постижу успјех у БиХ, у пословној области, у области културе и спорта. Очигледан примјер је недавни успјех државног ногометног тима пласирањем на Свјетско првенство у ногомету, а постоји још много, много примјера", изјавио је Инцко.

Ивица Дачић, предсједник Владе Србије, изјавио је да Србија и даље поштује територијални интегритет БиХ утврђен Дејтонским споразумом.

Дачић је данас навео да је став Србије да не може бити промјене Дејтонског споразума без сагласности сва три конститутивна народа и оба ентитета у БиХ.

Поводом осамнаестогодишњице Дејтонског мировног споразума, када је окончан трогодишњи рат у БиХ, из СРС РС су упозорили да је његова ревизија опасна авантура, јер он представља фактор мира и стабилности.

На годишњицу Дејтона огласио се и Стјепан Месић, бивши предсједник Хрватске, истичући да је тај споразум од БиХ направио инвалидну државу и није успоставио механизме на централном нивоу да та држава може функционисати.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор