Шкрбић: Добри кадрови и добра технологија

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић отворио је данас у Бањи Врућици код Теслића "Мајске пулмолошке дане", истичући да Министарство жели да успостави нове стандарде и трендове у болницама у Српској и оствари везу између болничког система и породичне медицине. Шкрбић је рекао да очекује да људи из области пулмологије дају максималан […]

петак, 20 маја, 2011 / 15:33

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић отворио је данас у Бањи Врућици код Теслића "Мајске пулмолошке дане", истичући да Министарство жели да успостави нове стандарде и трендове у болницама у Српској и оствари везу између болничког система и породичне медицине.

Шкрбић је рекао да очекује да људи из области пулмологије дају максималан допринос у том правцу, додајући да су овакви скупови прилика да се види куда даље ићи и који су то изазови у овој области.

"Пулмолози из цијеле Српске и ширег региона у сарадњи са гостима из Федерације БиХ, Србије и иностранства имају прилику да размијене искуства. Министарство здравља РС је ту да помогне да наше становништво има што боље услове за лијечење у овој области", нагласио је Шкрбић.

Према његовим ријечима, плућне болести су најчешћи разлог доласка код љекара и по узроку оболијевања су на четвртом мјесту у свијету са тенденцијом даљег пораста, а по смртности на петом мјесту.

"Опструктивне плућне и остале болести плућа су у порасту, тако да су пред љекарима бројни изазови из ове области. Морамо радити заједно да бисмо постигли што боље резултате", рекао је Шкрбић.

Он је нагласио да је протеклих година здравство у Српској напредовало у стручном и кадровском потенцијалу и да нема ниједне болести која не може бити дијагностификована и лијечена у Бањалуци.

"Све то морају пратити добри кадрови, јер је без њих бескорисна опрема и технологија и незамислив било какав напредак у медицини", истакао је Шкрбић.

Предсједник Удружења пулмолога РС Мирко Станетић рекао је да је тема овог скупа хронична плућна опструктивна болест, а биће говора и о другим болестима – карциному, астми и туберкулози.

"Овим скупом желимо да промовишемо идеју и потребу да до краја идуће године свака болница у Српској буде опремљена апаратима за неинвазиону вентилацију. Желимо и да промовишемо идеју о континуираној кисеоничкој терапији у кућним условима за болеснике који имају проблема са дисањем", навео је Станетић.

Он је рекао да је циљ да се заокружи потпуна пулмолошка њега оних којима је потребна, али пулмолози то не могу сами и треба да се ангажују и колеге из примарне здравствене заштите.

Станетић је оцијенио да захваљујући љекарима из ове области пулмологија у Српској не заостаје за колегама у свијету.

На 19. конгресу "Мајски пулмолошки дани" присуствује 220 учесника, а у току дводневног конгреса биће представљени бројни радови и излагања стручњака из ове области и промовисане брошуре.

Двадесети јубиларни скуп биће одржан наредне године у Бањалуци.

Организатори овогодишњег конгреса у Бањи Врућици су Удружење пулмолога Српске и Клиника за плућне болести клиничког центра Бањалука.

"Мајски пулмолошки дани" представљају конгрес међународног карактера, на коме се презентују оригинална истраживања, стручни радови, те ревијална предавања из области пулмологије.