Шкрбић: Бивши министар, а потписује конкурсе

Бивши министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић потписао је конкурс који је данас објављен, за избор и именовање једне од најзначајнијих функција у здравству – директора Фонда здравственог осигурања РС. Нејасно је зашто конкурс, објављен данас у штампаним медијима, потписује бивши министар здравља иако је његову функцију још прије седам дана преузео Слободан […]

среда, март 20, 2013 / 12:53

Бивши министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић потписао је конкурс који је данас објављен, за избор и именовање једне од најзначајнијих функција у здравству – директора Фонда здравственог осигурања РС.

Нејасно је зашто конкурс, објављен данас у штампаним медијима, потписује бивши министар здравља иако је његову функцију још прије седам дана преузео Слободан Станић именовањем нове Влада РС 12. марта.

Конкурс је у Службеном гласнику Републике Српске објављен 13. марта, али имајући у виду да је дан раније именована нова Влада РС на челу са Жељком Цвијановић и да је ресор министарства здравља и социјалне заштитте РС преузео Слободан Станић, поставља се питање чијом грешком је направљен овакав пропуст.

Подсјетимо, Одлука о расписивању јавног конкурса за избор и именовање новог директора Фонда здравственог осигурања РС донесена је 21. фебруара док је Шкрбић још био на функцији. Међутим, 27. фебруара Влада РС је, на челу са премијером Александром Џомбићем, дала оставку која је истог дана прихваћена у Народној скупштини Републике Српске, тако да је било сасвим довољно времена да нови министар потпише конкурс.

Томаш не испуњава услове конкурса

Кандидати за директора Фонда здравства, поред општих услова, морају бити доктори медицине, дипломирани економисти или дипломирани правници и имати најмање осам година радног искуства у струци, те потребно знање из области система здравственог осигурања, што садашњи вд директор Дарко Томаш не испуњава. Томаш је био начелник општине Прњавор прије доласка на функцију вд директора Фонда на коју га је именовала Влада РС по прихватању оставке Горана Кљајчина.

Такође, према конкурсу који је расписао Шкрбић, кандидати не могу бити лица која су на функцији у политичкој странци, а Томаш је члан Главног одбора СНСД-а. Незванично бивши министар Шкрбић се оштро противио именовању Томаша за вд директора Фонда здравства који је био лични избор Александра Џомбића.Оставите одговор