Шкотска: Назире се приједлог закона о референдуму

Шкотска ће у року од девет мјесеци представити приједлог закона о одржавању референдума о независности, најавио је данас први министар Шкотске Алекс Салмонд. Салмонд, који се залаже за окончање уније са Енглеском послије 305 година, жели да изјашњавање о независности буде одржано у другој половини 2014. године, али тек треба да постигне договор са британском […]

среда, септембар 5, 2012 / 07:44

Шкотска ће у року од девет мјесеци представити приједлог закона о одржавању референдума о независности, најавио је данас први министар Шкотске Алекс Салмонд.

Салмонд, који се залаже за окончање уније са Енглеском послије 305 година, жели да изјашњавање о независности буде одржано у другој половини 2014. године, али тек треба да постигне договор са британском владом у Лондону о формулацији референдумског питања.

"Почеће рад на Приједлогу закона о референдуму, чиме ће бити постављен темељ за најважнију одлуку Шкотске у посљедњих 300 година", рекао је на отварању сједнице шкотског парламента у Единбургу Салмонд, лидер Шкотске националне партије, а преноси Ројтерс.

Изјашњавање грађана о независности Шкотске поткопало би темеље савремене Британије, коју чине Енглеска, Шкотска и Велс. Британија и Сјеверна Ирска заједно чине Уједињено Краљевство.

Салмонд, бивши економиста, каже да очекује да ће у року од неколико седмица довршити разговоре са британским премијером Дејвидом Камероном о детаљима референдума.

Шкотски први министар је додао да ће Приједлог закона о референдуму, који представља први правни корак ка гласању, бити представљен током садашње парламентарне године, која се у Шкотској окончава у мају или јуну сљедеће године.

Приједлогом закона биће дефинисано ко има право да гласа и како ће се гласови бројати, а биће уобличено и референдумско питање.

Салмонд жели да буде укључена и трећа опција о додјељивању већих права Шкотској у случају да већина грађана буде против независности, али влада у Лондону жели јасно изјашњавање, са два могућа одговора – "да" или "не".

Још није ријешена серија важних питања, од стационирања британског нуклеарног оружја и подморничке флоте у Шкотској, до власништва над залихама од око 20 милијарди барела нафте и природног гаса у британском дијелу Сјеверног мора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *