Шкоти поново планирају референдум, за излазак из Велике Британије и останак у ЕУ

Шкотска национална партија у мају ће представити нацрт Закона о новом референдуму о издвајању из Велике Британије. Ово је објавила шкотска премијерка Никола Старџон, на конгресу своје партије у Единбургу.

понедељак, 29 априла, 2019 / 20:30

Притом је била сасвим јасна: Шкотска мора постати независна држава. На референдуму ћемо гласати о стицању суверенитета у односу на Лондон.

Додала је да Шкотска мора имати могућност да за себе изабере независну будућност. Старџон је прецизирала да ће закон о референдуму бити донијет до краја 2019.

Посебно је нагласила да пред будуће гласање о независности неће бити понављање кампање вођене 2014. за и против издвајања Шкотске. притом је истакла: "Велика Британија више не постоји у оном виду у ком је постојала до 2014".

Открила је да ће њена Шкотска национална партија ширити "агитационе материјале у којима ће објашњавати становништву економске предности независности". Старџон је увјерена да ће Шкоти на новом референдуму гласати за независност ако им претходно буде увјерљиво показано да њихова земља може бити "економски моћна самостална држава".

Признала је да независност неће ништа значити ако не стави тачку на "срамни Вестминстерски систем због којег људи у Шкотској и у 21. вијеку живе без довољно новца да прехране своје породице". Како се и очекивало, Старџон је изјавила да ће за независну Шкотску најбоље бити да постане чланица Европске уније.

Иако она о томе није рекла ништа, нови шкотски референдум могао би заиста бити крунисан одлуком о издвајању. Јер, то ће истовремено бити и гласање за останак у ЕУ из које ће Лондон иступити.

На референдуму одржаном 2014. за останак у Великој Британији било је 55 одсто Шкота изашлих на референдум, а 45 одсто за независну Шкотску…

Према последњим анкетама, подршка независности Шкотске порасла је на 49 одсто гласова, што је највиши ниво од 2015. На питање да ли би Шкотска требало да буде независна земља, 49 процената испитаника је одговорило потврдно, што је пораст у односу на 45 одсто из јуна 2018.

Сматра се да је овакво расположење, односно повећање броја оних који су за независну Шкотску, последица Брегзита, за који су већински били Енглези, док су Шкоти (и сјеверни Ирци) били против.