Шкоти би поново референдум, енглеско мнијење свеједно да ли ће се одцијепити

Упркос противљењу званичног Лондона, Шкоти би могли поново одржати референдум о независности, а најновије истраживање показује да већина Енглеза, уморна од сталних захтјева Шкота за независном државом, нема ништа против њиховог одвајања.

уторак, 8 јуна, 2021 / 13:59

Лондонски лист "Телеграф” објавио је анкету према којој се само 20 одсто анкетираних Енглеза противи одласку Шкотске из Уједињеног краљевства.

У самој Шкотској, гдје су до сада противници одвајања имали малу предност, све зависи од тога да ли би премијер Никола Старџен могла да постигне већину у парламенту за такву одклуку.

Док се шкотски Лабуристи томе противе (они у највећем дијелу чине најпоузданије бирачко тијело Лабуриста у Британији), партија Зелени јесте за одлазак из Британије, али траже да се Старџенова изјасни и за излазак Шкотске из НАТО-а те да земља буде војно неутрална.

Никола Старџен, наводи портал "Геополитка”, интимно и сама то жели, али као реалполитичар зна да то није тако лак посао. Истовремено, Зелени су по овом питању бескомпромисни

Питање одвајања и демилитаризације, наиме, отвара други проблем: шта ће бити са британском војском на територији Шкотске?

Хоће ли се она повући и у ком временском периоду? Заговорници одвајања Шкотске најављују да ће блокирати британску поморску базу Клајд.

У њој су базиране британске нуклеарне подморнице, као и нова генерација подморница ловаца.

На територији Шкотске је и складиште краљевског поморског наоружања и муниције за сво подморничко оружје.

Многи зато сматрају да ће се, у случају одласка Шкота из Британије, тражити неки "модус операнди” да ове бритаске базе тамо остану.

Може ли Шкотска одржати референдум о независности без одобрења Лондона? Тврдња Лондона да се референдуми могу догодити само једном у генерацији, према мишљењу правника, није подржана компаративном праксом.

Прошле је године Нова Каледонија поновила свој референдум о независности од Француске само двије године након претходног референдум из 2018.

Према ријечима професора Марка Велера са Катедре за међународно право на Универезитету Кембриџ, одржавање другог референдума у Шкотској осам година након првог чини се сасвим разумним у демократском друштву.

Медији спекулишу да би британска влада могла покушати да заустави референдум обраћањем шкотском Врховном суду, а потом и Врховном суду у Лондону.

Али, то би се у британском друштву сматрало за прворазредни скандал, ништа мањи од ангажовања војске, јер би за британску политичку праксу и парламентаризам значило преседан да политичари не могу наћи рјешење те се, стога, морају обратити суду.

Из кабинета шкотског премијера нико не износи тачан рок када се референдум треба одржати, само оквирно говоре да ће се то догодити када се стање узроковано пандемијом ковида 19 разријеши, што би, према њима, требало бити у првој половини четворогодишњег мандата којег су добили на недавним изборима.