Скоро па извјесно: Додик на Шаровића, ко на Иванића?

Милорад Додик све чешће даје изјаве као да је већ одлучио да ће се кандидовати за српског члана предсједништва. СДС одлучује у суботу.

уторак, 20 фебруара, 2018 / 19:37

Два имена су се помињала као кандидати СЗП: Младен Иванић испред ПДП у било ком случају, те Мирко Шаровић, уколико се СДС одлучи да узме ту кандидатуру.

Чини се да је приједлог романијског СДС ближе спровођењу, јер је прошле седмице  Говедарица изјавио да би Младен Иванић, бивши лидер ПДП, био боље рјешење као кандидат за предсједника Републике Српске, а да СДС-у припадне кандидатура за Предсједништво БиХ.

– Мој став је да се главне политичке утакмице и битке воде у РС. Исто тако, велика политичка утакмица ће бити вођена када је у питању Предсједништво БиХ. У сваком случају, органи странке ће одлучити – рекао је Говедарица.

Будући да је недавно говорио да је спреман да се упусти у предсједничку трку, а још прије да је природно да предсједник СДС буде кандидат за предсједника Српске, последње изјаве могу бити прилично знаковите. Све би коначно требало да се зна у суботу 20.2. када се заврши сједница Главног одбора СДС. Потребно је рећи и да у коалицији СДС има први избор, и сами бирају за коју функцију кандидују свог човјека, тако да ПДП својим кандидатом практично "попуњава” преосталу кандидатуру.

Од тривија треба истаћи да би се, уколико се почетна теза потврди, Шаровић и Додик супротставили један другом након 2000, када је на изборима за предједника РС Шаровић побиједио (у порцентима је био 50:26). Од тада до 2010. Додик није био кандидат за појединачне функције.

Са друге стране, биће занимљиво како ће се поставити СНСД и кога ће кандидовати за предсједника Српске. Према одређеним најавама, из игре је потпуно испао Шпирић, Радмановић се повукао, па је Додикова најдража опција, Жељка Цвијановић. Шансе да ће СНСД једну кандидатуру препустити ДНС су мале, а велика неизвјесност је како ће се поставити ДНС, те да ли ће се радикалније супротставити СНСД2 КОМЕНТАРА

  1. Ова опозиција није нормална кад Додику хоће да супротстави испушену муштиклу Шаровића који је под ко зна каквим условима враћен у политику.Они мисле да ће се поновити мртва трка од прије ко зна колико година-па Додик ће га појести…не кажем да је то добро,али овај је очајан и није никаква конкуренција….или је ово и планирано?Власт катастрофа,али са оваквом опозицијом дуго ће владати некакве коалиције да те Бог сачува…

    1. Добар коментар, али је видљиво да и Говедарица „намигује“ на позицију Предсједника Српске, иако ни сам није сигуран да ће успјети у партији добити подршку. Види прилику, јер је велика могућност да ће Додик кандидовати Цвијановићеву. Мислим да они спинују, исто као и Додик најавом да ће он у Предсједништво. Ићи ће само ако му анкете дају дебело преко 55%.

Оставите одговор