Скоро економски: Свемир има бржи раст за 9% од очекиваног

Подаци Америчке свемирске агенције НАСА говоре како се свемир шири пуно брже него што би то, према ранијим прорачунима, требало бити.

петак, 26 априла, 2019 / 11:29

Наиме, свемирски телескоп Хабл, пројект који је настао сарадњом НАСА-е и Европске свемирске агенције, показује да свемир расте отприлике девет посто брже него што су то астрономи очекивали на основу њиховог прорачуна свемирске путање која је започела убрзо након великог праска.

Убрзано ширење свемира стога би могло захтијевати да астрономи пронађу нове физичке прорачуне како би објаснили чудно понашање свемира.

„Ова неусклађеност раста сада је достигла тачку коју је заиста немогуће одбацити као случајност. То није оно што смо очекивали“, каже Адам Рајс, добитник Нобелове награде те истакнути професор физике и астрономије на Универзитету Џонс Хопкинс.

Брзина експанзије универзума, позната као Хабл константа, централни је дио физике и нашег разумијевања универзума. Међутим, у више наврата су примијећене неочекиване промјене, што потиче астрономе на размишљања.

Ново истраживање потврђује како је потребан детаљнији рад како би се објаснио раст свемира.

Истраживање је провео професор Рајс са својим тимом, а анализирао је свјетлост 70 звијезда из галаксије у близини наше, познате као Велики Мегеланов облак. Они су мјерили међугалактичку удаљеност, а нова метода омогућила им је да то учине много брже.

Иначе, телескоп Хабл може посматрати само једну звијезду сваки пут када орбитира око Земље у 90 минута, али уз нову методу могао је посматрати на десетине звијезда у исто вријеме.

Користећи се тим подацима, истраживачи су израчунали Хабл константу и увидјели којом брзином се шири свемир.

Рајс каже како је јасно да брзина експанзије није била у складу са оним што су очекивали.

„Једно је мјерење колико брзо се свемир данас шири, а друго је предвиђање засновано на физици раног свемира и на раним мјерењима“, истиче Рајс.

Истакнути професор и његов тим нису могли појаснити зашто се дешава убрзана експанзија свемира, али настављају свој рад на ослобађању било каквих неизвјесности везаних за Хаблову константу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *