Скорашња историја: 23 године од убиства 16 људи у Радио-телевизији Србије

Историчар Предраг Марковић оцијенио је да реаговања на злочин НАТО у којем је на данашњи дан прије 23 година убијено 16 радника Радио-телевизије Србије показује да западне силе роне сузе само када имају политички интерес.

субота, 23 априла, 2022 / 12:13

Марковић је подсјетио да нико у свијету није показао емпатију за српске медијске раднике, који су убијени на радном мјесту, истичући да је ријеч о дуплим стандардима.

"Када је био напад на редакцију Шарли ебдо у Паризу, онда су милиони људи широм западног света марширали и носили паролу Ја сам Шарли. Нико се, међутим, није сажалио на напад на српске медијске раднике", рекао је Марковић за РТС.

Он је оцијенио да је напад НАТО-а на РТС јединствена појава у историји, јер ни прије, а ни послије тога велике силе никада нису удариле на један од симбола државе.

"Национални сервис није обична медијска кућа, већ симбол државе. Ударили су на један од симбола државе под чудним изговором да им се не свиђа како РТС извештава о рату на Косову", указао је Марковић.

Он је нагласио да је бомбардовање медијске куће усред Европе у западним медијима третирано као "заслужена казна".

"Само што нико не зна зашто су кажњени техничари, видео-миксери, радници обезбеђења. Сваки напад на цивиле је злочин, али очигледно да нису све жртве ни приближно подједнако третиране у западним медијима", закључио је Марковић.

Авијација НАТО је 23. априла 1999. године у два сата и шест минута извршила напад на зграду РТС у Абердаревој улици током емитовања вијести.

У том нападу убијено је 16 радника РТС-а, а до данас ниједан међународни суд није осудио никог из НАТО-а за убијање цивила.