Скоко: ТЕ Гацко не може без поскупљења струје

"Електропривреда Републике Српске" /ЕРС/ чини све напоре да Термоелектрана /ТЕ/ Гацко изађе из доста тешке ситуације у којој се налази и у томе и успијева, рекао је новинарима данас извршни директор за техничке послове у ЕРС-у Максим Скоко. "Успјели смо да превазиђемо кључни проблем откривке угља и тренутно се стабилизује производња која је нешто већа […]

четвртак, 24 септембра, 2015 / 14:50

"Електропривреда Републике Српске" /ЕРС/ чини све напоре да Термоелектрана /ТЕ/ Гацко изађе из доста тешке ситуације у којој се налази и у томе и успијева, рекао је новинарима данас извршни директор за техничке послове у ЕРС-у Максим Скоко.

"Успјели смо да превазиђемо кључни проблем откривке угља и тренутно се стабилизује производња која је нешто већа у односу на претходни мјесец", додао је Скоко, наводећи да ТЕ Гацко ових дана ради стабилно.

Он је истакао да је ТЕ Гацко тренутно једина у систему која има производњу испод 100 одсто у односу на план у овом периоду.

Скоко је назвао спекулацијама писање појединих медија да ТЕ Гацко гаси производњу и да је пред затварањем, наводећи да је Управа ЕРС-а прије неколико дана донијела електроенергетски биланс за наредне три године, у коме је видљиво да ТЕ Гацко ради пуним капацитетом.

"Очигледо је да је цијена електричне енергије за Гацко недовољна за било каква инвестициона улагања и да постоји потреба да дође до њене корекције", сматра Скоко

Дубровник

Скоко сматра да ће додатне потешкоће у производњи електричне енергије ЕРС-у направити ХЕ Дубровник чија ће ревитализација агрегата умјесто предвиђених пет мјесеци изгледа потрајати дуже.

– ХЕ Дубровник на посредан начин утиче на недостатак електричне енергије. Нерад једног агрегата у Дубровнику утиче на физички обим производње ЕРС-а. Мимо тог планираног периода од пет мјесеци прије пар дана смо обавијештени да ће завршетак ревитализације бити пролонгиран за 45 дана, а ни то није коначан исход, тако да ће ЕРС до краја године суочити са додатним потешкоћама – рекао је Скоко.

Он је најавио да ће у наредним мјесецима ЕРС почети да набавља и препродаје струју, као што већ раде системи из окружења, и тако „убирати значајан профит кроз трговину електричном енергијом“.0 КОМЕНТАРА

 1. Gospodine tehnički direktore jel ti palo na pamet da otpustiš 50% viška zaposlenih u termi i EPRS ili da otpustiš one koji su pokrali desetine miliona pa ih Vukan ganja po sudu umjesto tebe ili da raskineš ugovor sa Jugom Milanovićem jer vam je nanio pola miliona štete.I zašto EPRS ne plaća struju vama ko i Ugljeviku a prodaju je po istoj cijeni ili je možda vaš kilovat sat manji??

 2. Kaž on „ХЕ Дубровник на посредан начин утиче на недостатак електричне енергије. Нерад једног агрегата у Дубровнику утиче на физички обим производње ЕРС-а. Мимо тог планираног периода од пет мјесеци прије пар дана смо обавијештени да ће завршетак ревитализације бити пролонгиран за 45 дана, а ни то није коначан исход, тако да ће ЕРС до краја године суочити са додатним потешкоћама“

  -Da li HE Dubrovnik vraća nama dve trećine proizvedene struje, za svih 35 godina koliko se napajajau sa Bilećkog jezera.

  – HE Dubrovnik se od izgradnja napaja našom hidroenergijom sa brane Grančarevo tunelom nama se odlivaju milijarde evra hidroenergiju, koju hrvati prodaju.
  – Hrvati prodaju našu struju iz naše hidroakumulacije, i ko im je to omogućio.
  – Zaustaviti odliv naših 216 MW hidroenergije sa Bilećkog jezera u HE Dubrovnik!
  – Tih 216 MW mi bi mogli izvoziti. Neko ne namerno gradio hidroekumulaciona jezera na sprkim rekama, na srpskoj zemlji, a hidroelektrna u Hrvatskoj, naše jezero i voda a njihova struja i pare.
  – I sve to narod treba da gleda, trpe, podnosi da mu hrvati otimaju hidroenergiju. Zaustaviti protok vode tunelom sa brana Grančarevo u Dubrovnik!