Скочио франак кредити везани за њега

БАЊА ЛУКА – Корисници стамбених кредита у БиХ везаних за швајцарски франак мораће да враћају дуг увећан за петину због скока ове валуте која се по вриједности први пут практично изједначила са доларом. У Републици Српској од укупног броја 10 одсто чине кредити везани за швајцарску валуту, а банке у РС су до сада грађане […]

петак, 17 септембра, 2010 / 09:59

БАЊА ЛУКА – Корисници стамбених кредита у БиХ везаних за швајцарски франак мораће да враћају дуг увећан за петину због скока ове валуте која се по вриједности први пут практично изједначила са доларом.

У Републици Српској од укупног броја 10 одсто чине кредити везани за швајцарску валуту, а банке у РС су до сада грађане кредитирале са 362 милиона КМ, а у БиХ са 720 милиона КМ, пише "Прес".

Према јучерашњем курсу Централне банке БиХ, вриједност швајцарског франка достигла је ниво од 1,5 КМ, а прогнозира се и даљи раст.

Финансијски консултант Ранко Лабовић рекао је да су кредити везани за швајцарски франак својевремно били једни од најпопуларнијих на тржишту, јер је камата била и до два до три одсто нижа него код оних у еврима или маркама.

Према његовим ријечима, камата је у суштини остала иста и, хипотетички, онај ко је такав кредит враћао у франкама не би осјетио разлику у курсу, али да је проблем што је вриједност франка којег је банка купила на страном тржишту због повољне цијене знатно порасла, па клијент који враћа кредит у маркама мора да плати већу рату.Оставите одговор