Скандинавске земље најмање стријепе од банкрота

Највећу опасност од банкрота у наредних пет година има Грчка (чак 59 одсто), док најмање шансе за банкротство имају скандинавске земље, утврдила је аналитичка кућа „ЦМА вижн”. У региону је најбоље пласирана Словенија, са тек 6,7 процената опасности од банкрота. Према истраживањима „ЦМА вижна”, по ризику од банкротства Грчку прате Венецуела (51 одсто), затим Ирска […]

понедељак, јануар 10, 2011 / 14:29

Највећу опасност од банкрота у наредних пет година има Грчка (чак 59 одсто), док најмање шансе за банкротство имају скандинавске земље, утврдила је аналитичка кућа „ЦМА вижн”. У региону је најбоље пласирана Словенија, са тек 6,7 процената опасности од банкрота.

Према истраживањима „ЦМА вижна”, по ризику од банкротства Грчку прате Венецуела (51 одсто), затим Ирска (41 проценат) и Португалија (36 одсто).

„Новитети” на листи топ 10 најризичнијих земаља су Шпанија, са 26,7 одсто и Мађарска, која је на тој љествици заузела девето мјесто са 23,6 одсто могућности банкрота до 2016. године.

Међу првих десет најризичнијих држава шест су из Европе (пет чланица Европске уније), двије су из јужне Америке (Венецуела и Аргентина), а двије из Азије (Дубаи и Ирак).

Најмања вјероватноћа од банкрота приписује се Норвешкој (2,1 одсто), Финској и Шведској (по три одсто).

Међу 10 „најсигурнијих” држава су још Швајцарска и Сједињене Америчке Државе, којима опасност од банкрота у наредних пет година пријети са свега 3,6 одсто, док је новитет на тој љествици Саудијска Арабија са 5,2 процента, колико има и Њемачка.

Анализом ЦМА није обухваћена Србија и БиХ, али су се од сусједних земаља на листи нашле Словенија, која је у бољем положају од сусједне Хрватске (17 процената опасности), Аустрије (9 одсто) и Италије (24 одсто).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *