Скандал у Свјетској банци: Лажирана листа Дуинг бизнис?

Чилеански челници оптужили су Свјетску банку да је у својим извјештајима о регулативи пословања "Дуинг Бизнис" више година непоштено третирала ту државу.

уторак, 16 јануара, 2018 / 14:46

Чилеански министар спољних послова Хералдо Муњоз, реагујући на интервју главног економисте Свјетске банке Паула Ромера, поручио је на Твитеру да су "лажне вијести постале лажне статистике".

Ромер је рекао Вол Стрит Журналу да је Свјетска банка мијењала методологију при изради Дуинг Бизнис извјештаја и најавио је да ће учинити све како би се исправили и објавили тачни подаци за ту љествицу унатраг најмање четири године.

Наиме, Ромер је изјавио да је могуће да се из политичких разлога манипулисало показатељима за Чиле, а приказујући пад услова за пословање. Свјетска банка је, наиме, покренула истрагу.

У разговору за чиленски лист Ел Меркурио, економиста Свјетске банке задужен за рејтинге Аугусто Лопез-Кларос казао је да је промјена методологије "уведена у транспарентном и отвореном контексту", одбацујући било какву политичку пристрасност.

Чиле тренутно заузима 55. мјесто од 190 земаља на годишњој љествици "Дуинг Бизнис" о конкурентности, а када је социјалистичка предсједница Мишел Бачелет 2014. године преузела дужност, Чиле се налазио на 34. мјесту.

"Врло је забрињавајуће оно што се догодило с истраживањем Свјетске банке о лакоћи пословања", рекла је Бачелет, чији четверогодишњи мандат истиче у марту.

"Истраживања рејтинга која спроводе међународне организације морају бити поуздана, будући да утичу на улагања и развој земље", нагласила је, затраживши покретање истраге. Муњоз је позвао Банку да "израчуна могуће губитке у страним улагањима због сумњи узрокованих слабијим мјестом у извјештају о конкурентности током мандата предсједнице Бачелет".

На предсједничким изборима у Чилеу прошлог мјесеца побједу је однио конзервативни милијардер Себастијан Пињера, а главни противкандидат му је био Алехандро Гилије, којег је подржавала и Бачелет, која није могла поново да се кандидује због ограничења броја мандата.

Пињера је подршку бирача дијелом добио управо на обећањима о резању бирократије и повећању улагања.

Извјештај Свјетске банке "Дуинг Бизнис" о регулативи пословања разматра факторе као што су лакоћа покретања пословања, добијање кредита, плаћање пореза и добијање грађевинских дозвола.