Скакавци: Срећа не пада са неба

Jeдно до освјежење на бањолучкој музичкој сцени, која се полако буди посљедњих година, свакако јесте дружина музичара која себе назива Грасхоперс. Разговарао: Жељко Свитлица Которварошко-бањолучки састав, име није добио по славном швајцарском фудбалском клубу, прије ће бити да су се “Скакавци“ за тај назив одлучили јер је ска ритам преовлађујући у обрадама и ауторским пјесамама […]

недеља, март 13, 2011 / 09:53

Jeдно до освјежење на бањолучкој музичкој сцени, која се полако буди посљедњих година, свакако јесте дружина музичара која себе назива Грасхоперс.

Разговарао: Жељко Свитлица

Которварошко-бањолучки састав, име није добио по славном швајцарском фудбалском клубу, прије ће бити да су се “Скакавци“ за тај назив одлучили јер је ска ритам преовлађујући у обрадама и ауторским пјесамама које свирају.

Захваљујући доброј енергији и жанровима за које су се опредијелили, постали су веома популарни у клубовима и пабовима у Бањој Луци, прича нам Огњен Јањанин, хармоникаш бенда, одговарајући на питање да ли су ска – реге и слично, кључ њиховог успјеха.

-Наравно да разлог наше популарности не лежи у томе што мало ко свира ска, реге и слично како си ти то назвaо. Разлог лежи у томе што нико не свира наведено. (смијех)

Какви су ваши утисци са новогодишњег гостовања на телевизији и да ли вам је то први пут да сте свирали на тв ?

Поред свирке на АТВ учествовали смо и на ОБН телевизији, тако да нам није први пут, а утисци су одлични. Ми смо доживјели одличну промоцију, и супер смо се забавили што и јесте бит наше музике.

Кад ће албум?

Албум ? Који албум ? Моментално свирамо шест наших пјесама, да би издали албум треба нам још толико, али то је у принципу најмањи проблем.
Проблем је лова, које нема, а ми тешко можемо скупити паре за албум без спонозра. Нажалост, увијек је битан новац. А и питање је шта добијамо са издавањем албума. Можда одрадимо десетак пјесама па их ставимо на беспалтно слидање са интернета.

Свирате ли ван РС и БиХ?

За сада нисмо имали наступа ван БиХ, мада смо тренутно у преговорима за једну свирку у Загребу, па ћемо видјети шта ће бити од тога. Ми не журимо, идемо прво покорити РС и БиХ па ћемо лако даље.

Чули смо да сте требали побиједити на Демофесту?

Не знам од куд ти информација да смо требали побједити, али ако ти тако кажеш, ваљда ви новинари знате шта причате.(смијех)

Шалу на страну, Демофест је једно сјајно искуство, свирање пред 5000 људи, упознавање много музичара, много добре раје, и фантастична забава. Остало је мање битно. Ми смо свој циљ испунили, а то је била промоција. Не кажем да побиједити није лијепо, али није најбитније.

Гдје налазите инспирацију за рад?

Ух! Па зависи. Ако се то односи на наше пјесме углавном се ради о нашем виђењу политике, музичке сцене, живота уопште. Наш свијет, односно окружење је доживјело велику трансформацију у протеклих пар година, и на површину су испливале квази вриједности, мутљароши и сплеткароши у свим сферама живота. Ми о томе причамо кроз пјесме.

А и ова глобализација нас нервира, Мек, Кола, МТВ и остало. Зар није боље појести ћевапе, “Нектар“ попити и читати Фронтал.РС.

Кад је у питању наступ, па једноставно смо пуни енергије и раја то осјети, зато су нам свирке тако и посјећене. Ово ти је уствари и одговор на прво питање о популарности, јер некад том енергијом покријемео и неке недостатке који се десе и свима буде фантастично. Још нисмо имали ни једну свирку да се нисмо враћали на бис и да нас раја није молила да свирамо још и углавном су коментари: "Вау, каква енергија". Знаш како? Једноставно, такви смо.

На крају, на питање ко су Грасхоперс и шта још раде у животу, добили смо врло прецизан одговор:

Поред Сабине, бенд још чине Санди, Милентије и Баћ, који су из Котор Вароши, Злаја је из “Златне кригле“, Сањин није сигуран одакле је, али прије припада Котор Вароши него Бањој Луци, а ја сам из Бање Луке.

Углавном сви студирају понешто, осим мене, који сам своје одстудирао, па сад радим као црнац да зарадим кору хљеба јер га нема без мотике.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Занимљиви су, иако (нажалост) никада за њих нисам чуо, а одавно постоји и бенд “Пост Скриптум“ у БЛ који свира реге ска.

  2. Личе на Ману чао што није лоше. Само фурајте. Био сам разочаран што на Демофесту нисте ушли у финале

  3. Кад ће неко код нас свирати гусле-фјужн или слично тако?

    Све најбоље момцима, али таквих бендова је исувише да би се могли пробити свирајући реге-ска.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *