“Скај Српска“ лети ка Европи

БАЊА ЛУКА – Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ће куповина авиона за компанију „Скај Српска“ и набавка талго вагона уз помоћ Владе Шпаније за „Жељезнице Српске“ увелико допринијети унапређењу саобраћаја у РС. "Отварањем редовног међународног ваздушног саобраћаја с аеродрома Бања Лука оствариће се директне, квалитетне и ефикасне саобраћајне везе […]

среда, август 19, 2009 / 09:51

БАЊА ЛУКА – Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ће куповина авиона за компанију „Скај Српска“ и набавка талго вагона уз помоћ Владе Шпаније за „Жељезнице Српске“ увелико допринијети унапређењу саобраћаја у РС.

"Отварањем редовног међународног ваздушног саобраћаја с аеродрома Бања Лука оствариће се директне, квалитетне и ефикасне саобраћајне везе РС с великим саобраћајним центрима у Европи, што је један од услова за економски развој", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да ће улагањем у модернизацију "Жељезница", ово предузеће постати конкурентно у односу на слична предузећа у региону.

"Треба да радимо на развоју свих врста саобраћаја, па и ваздушног. Очекујемо да наредне године наступи безвизни режим, а очекујемо и да прође криза. Имамо аеродром који има међународне сертификате и агенцију којој су потребна основна средства за рад", рекао је министар саобраћаја и веза РС.

Чубриловић је истакао да је урађена студија показала да је неопходно да се набаве најмање два нова путничка авиона на млазни погон капацитета од 66 до 78 путничких мјеста, како би започео редовни саобраћај с аеродрома у току љетног реда летења у 2010. години.

"Овакав план, посматрајући постојеће и планиране тржишне услове, омогућиће да авио-компанија `Скај Српска`, оствари прве позитивне пословне резултате пословања у току треће године провођења саобраћаја. Чињеница је да је ситуација у РС тешка и да наши људи нису спремни за такве издатке, али ово улагање даће дугорочно добре резултате. Треба искористити то што се тренутно нуде повољни услови набавке на лизинг или кредит уз проценат готовинског плаћања", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да ће ова улагања, поред економске, имати и важну друштвену и социјалну димензију у будућем развоју Српске.

"Влада РС годинама улаже у модернизацију `Жељезница`, а тренутно је у току пројекат којим се улаже 64 милиона марака. Преговарамо с банкама да у већем износу финансирају реконструкцију пруга, које морамо дићи на виши ниво како бисмо пратили земље из окружења. Битни су и преговори с Владом Шпаније око набавке нових вагона, јер `Жељезнице` располажу са свега двадесетак путничких вагона, што није довољно за потребе РС", каже Чубриловић.

Он је истакао да је приоритет улагање у инфраструктуру, а набавка талго вагона повољан начин да се модернизује ово предузеће.

"У наредним мјесецима требало би да потпишемо уговор, а гарнитуре вагона требало би код нас да стигну почетком идуће године. Приче да су ови вагони несигурни, због недавне несреће у Хрватској, нису основане. Ипак, вагони се неће наћи на нашим жељезницама док не прођу све потребне тестове", рекао је Чубриловић.

Министар саобраћаја и веза РС каже да радови на аутопуту Бања Лука – Градишка теку планираном динамиком и да нема разлога да се посао не доврши до прољећа.

"Када је ријеч о градњи моста на Сави, колеге из Хрватске задужене су да воде пројекат, али своје обавезе нису испунили на вријеме. До сада је формирана комисија која ће, у сарадњи с нашим људима, изабрати какав ће мост бити и приступити пројектовању. На нама је да обезбиједимо дозволе које су потребне с наше стране, а, осим тога, учествујемо у финансирању градње 50 одсто. Када је ријеч о року изградње моста, није реално очекивати да буде готов прије идуће године", рекао је Чубриловић.

Он је прецизирао да ће до тада аутопут бити спојен с постојећим мостом у Градишци, чиме ће се знатно успорити саобраћај, али је то за сада, како је рекао, једино рјешење.

"Када је ријеч о градњи аутопута Бањалука – Добој, у току су преговори с аустријским `Штрабаком`. До сада је много уговора потписано, али све док се не потпише уговор о извођењу радова, градња не може почети. Имовинско-правни односи рјешавају се по плану", рекао је Чубриловић и изразио наду да ће експропријација бити готова до октобра.

Он је истакао да су прва рјешења подијељена прије мјесец и по дана, а скоро 10 милиона КМ исплаћено власницима за њихову имовину.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *