Скачу цијене пшенице, кукуруза и соје

Ескалација тензија између великих свјетских добављача хране Русије и Украјине вјероватно ће приморати купце пшенице, кукуруза и сунцокретовог уља да траже алтернативне испоруке.

четвртак, 24 фебруара, 2022 / 21:26

Поремећај би могао да подстакне свјетске цијене хране које су већ близу вишегодишњих максимума, упозоравају стручњаци.

На ове двије земље, показују тренутно доступни подаци, отпада око 29% свјетског извоза пшенице, 19% свјетских залиха кукуруза и 80% свјетског извоза сунцокретовог уља. Трговци су забринути ова ситуација могло да утиче на кретање усјева и да би могло приморати увознике да замјене залихе из региона.

"Прекиди у снабдијевању из региона Црног мора ће утицати на укупну глобалну доступност", рекао је Фин Зибел, економиста за агробизнис. "Купци на Блиском истоку и у Африци ће тражити алтернативне изворе”.

Подаци о транспорту компаније Рефинитив показали су да је око 70% руског извоза пшенице отишло купцима на Блиском истоку и у Африку 2021.

Трговци кажу да су неки купци већ преусмјерили бродове другим добављачима због забринутости да би избијање рата довело до дугих кашњења утовара.

"Бродови избјегавају да уђу у Црно море због ратног ризика", рекао је трговац у Сингапуру, додајући да "већ долази до поремећаја у снабдијевању".

Аналитичари су упозорили да би недостатак залиха из региона Црног мора могао да подигне потражњу за главним састојком хлеба из Сједињених Држава и Канаде.

Свјетске цијене хране лебде на највишем нивоу у последњој деценији, вођене снажном потражњом за пшеницом и млијечним производима.

У уторак су фјучерси на пшеницу у Чикагу порасли за више од 2%, а кукуруз је достигао седмомјесечни максимум, а соја је такође у порасту. Сва три кључна састојка за храну и сточну храну су порасла за око 40% у односу на најниже вриједности из 2021. године, што је повећано падом производње и снажном потражњом.

Управо је скочила и цијена пшенице у Европи на рекордне нивое. Додатно, Русија је до даљег обуставила саобраћај трговачких бродова у Азовском мору.Оставите одговор