Сјеверна Кореја покреће нуклеарни реактор

Сјеверна Кореја планира да поново покрене нуклеарни реактор у Јонгбјону који не ради од 2007. године, јавила је државна агенција КЦНА. Представник сјеверокорејске агенције за нуклеарну енергију рекао је да ће овај потез представљати "поновно прилагођавање и рестартовање" свих постројења у главном сјеверокорејском нуклеарном комплексу Јонгбјон, укључујући постројење за обогаћивање уранијума и реактор снаге пет […]

уторак, 2 априла, 2013 / 15:33

Сјеверна Кореја планира да поново покрене нуклеарни реактор у Јонгбјону који не ради од 2007. године, јавила је државна агенција КЦНА.

Представник сјеверокорејске агенције за нуклеарну енергију рекао је да ће овај потез представљати "поновно прилагођавање и рестартовање" свих постројења у главном сјеверокорејском нуклеарном комплексу Јонгбјон, укључујући постројење за обогаћивање уранијума и реактор снаге пет мегавата.

Представник је рекао да ће се рекатор користити за производњу струје и у војне сврхе, пренијеле су агенције.

Саопштење је уследило у вријеме када су Сједињене Државе једним бродом са противракетним ракетама појачале трупе у Јужној Кореји и након данашњег објављеног говора сјеверокорејског лидера Ким Џонг Уна у коме је хвалио нуклеарно оружје земље као снагу "одвраћања" непријатеља.

Сјеверна Кореја је затворила реактор у Јонгбјону јула 2007. према договору шест држава о давању економске помоћи за денуклеаризацију полуострва. Следећег љета Пјонгјанг је срушио торањ за хлађење воде поред реактора, што су пренијеле све свијетске телевизијске станице као вијест о одустајању Сјевера од нуклеарног програма.

Међутим, уочи извођења друге нуклеарне пробе 2009. Пјонгјанг је напустио разговоре шест држава о денуклаеризацију полуострва у замјену за значајнију економску помоћ и међународно признаје.

Реактор је представљао једини извор плутонијума потребног за израду нуклеарне бомбе. Остатак сторираног плутонијума је довољан, по процјенама стручњака за производњу четири до осам атомских бомби, уз постојећих десет колико се вјерује да има укупно Сјеверна Кореја.

У међувремену, Пјонгјанг је почео с процесом обогаћивања уранијума у Јонгбјону 2010. године када је омогућио страним експертима да обиђу постројење с центрифугама у нуклеарном комплексу.

Сјеверна Кореја је тада инсистирала да се ради о обогаћивању уранијума ниског нивоа који је потребан искључиво за енергетске потребе.

Помињање "поновног прилагођавања" код нуклеарних стручњака повећава страховања да ће постројење, уколико то већ није урађено, производити високо обогаћени уранијум потребан за нуклеарну бомбу.

Многи посматрачи вјерују да Сјевер тајно већ годинама обогаћује уранијум потребан за нуклеарно оружје и да је трећа нуклеарна проба изведена 12. фебруара била у ствари уранијумска бомба, за разлику од претходне две које су биле плутонијумске.

Севернокорејске власти протерале су 2009. године инспекторе Међународне агенције за атомску енергију са полигона Јонгбјон и од тада не дозвољавају приступ експертима те агенције.

Ким Џонг Ун је на партијском скупу у недељу рекао да је "њихова нуклеарна снага поуздан фактор одвраћања и гарант заштите њиховог суверенитета". "Само на основу снажне нуклеарне силе могу да опстану мир и просперитет, као и животна срећа људи", поручио је Ким у говору објављеном данас.

Кимов говор одржан на централном комитету Радничке партије Кореје указује на промене тактике и ублажавање ратоборне реторике, али је далеко од тога да указује на крај тренутне кризе на полуострву.

Северна Кореја је изградила графитно уређени реактор од пет мегавата 1986. године, после седам година изградње. Пјонгјанг је почео и изградњу 50-мегаватног и 200- мегаватног реактора 1984. али је њихова изградња обустављена према нуклеарном договору с Вашингтоном 1994. године.

Најновији потез Пјонгјанга у, за сада, вербалном рату са САД и Јужном Корејом, свакако ће увећати страховања Вашингтона и његових савезника да Север убрзано ради на производњи нуклеарне бомбе која може да се постави на ракету довољно снажну да досегне до континенталног дела Сједињених Држава, технологија за које се до сада веровало да не располаже Северна Кореја.

Властима у Сеулу које су до сада уздржано реаговале, смета ратоборна реторика северног суседа.

Председница Парк Геун Хје обећала је снажан одговор, без политичког преговарања и без обзира на политичке последице.

До сада на терену није забележена мобилизација нити размештање севернокорејских војних снага.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун оценио је да је криза на северу Корејског полуострва отишла предалеко. Бан поручио да су преговори једини начин да се реши проблем.0 КОМЕНТАРА

  1. Југ преспреман- наоружани до зуба задњим модним хитовима НАТО пакта + америчка (директна..) подршка у виду неки дан паркираног носача авиона- а ови гладни бијелог ‘љеба.. мислим да ће (опет) сиротиња да најебе због будале (Гицка 😛 )

  2. Da se malo bolje ne zagledah, pomislio bih da je slikano u našoj vladi gdje svi poskaču na noge kada poglavnik udje i jednoglasno :Heil! Spremni!

    Ima li ijedna odluka vlade naše usrane da nije bila donešena jenoglasno?
    Nabijem ih sve, i vladu, i predsjednika, i skupštinu, i anusovce, i seratore, i md rs. Nanu li im naninu, a oni sebi svoje kućne liste.

Оставите одговор