Сјеверна Кореја: Ким Џонг Ил спреман за наставак разговора

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ил изразио је данас спремност за безуслован наставак разговора о нуклеарној кризи на Корејском полуострву. Изјава дата руској државној агенцији Итар тас објављена је у вријеме када су Русија, Кина и САД интензивирале дипломатске напоре ради укидања сјвернокорејског нуклеарног програма. Преговори о овом питању у застоју су од 2008. године. Представници […]

четвртак, 20 октобра, 2011 / 09:14

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ил изразио је данас спремност за безуслован наставак разговора о нуклеарној кризи на Корејском полуострву.

Изјава дата руској државној агенцији Итар тас објављена је у вријеме када су Русија, Кина и САД интензивирале дипломатске напоре ради укидања сјвернокорејског нуклеарног програма.

Преговори о овом питању у застоју су од 2008. године.

Представници САД и Сјеверне Кореје планирају да се почетком сљедеће седмице састану у Женеви, како би размотрили евентулани наставак преговора, изавили су извори упућени у ситуацију.

Сјеверна Кореја и Русија поправљају односе од Кимовог састанка са предсједником Дмитријем Медведевим 2002. године, током његове прве јавне посјете Москви од 2002. године.

Русија је у међувремену поново покренула саобраћај на поправљеној прузи према Сјеверној Кореји, представила план о градњи гасовода према тој земљи и најавила заједничку морнаричку вјежбу са Сјеверном Корејом.0 КОМЕНТАРА