Сјевер косова може бити као Јужни Тирол

Министар спољних послова Чешке Карел Шварценберг сматра да би се питање статуса заједнице српских општина на Косову могло ријешити по угледу на веома повољне примјере аутономија, које уживају Аустријанци у Јужном Тиролу или Швеђани на Аландским острвима. Шварценберг је у интервјуу Новостима, рекао да разговори Београда и Приштине добро напредују, да иду полако, али обе […]

субота, 23 марта, 2013 / 08:40

Министар спољних послова Чешке Карел Шварценберг сматра да би се питање статуса заједнице српских општина на Косову могло ријешити по угледу на веома повољне примјере аутономија, које уживају Аустријанци у Јужном Тиролу или Швеђани на Аландским острвима.

Шварценберг је у интервјуу Новостима, рекао да разговори Београда и Приштине добро напредују, да иду полако, али обе стране су својом посвећеношћу дале разлог за наду.

Упитан да ли Србија може да прихвати понуђене услове, он је као примјер навео да су Нијемци после Другог свјетског рата изгубили Шлезију и Источну Померанију и прошло четрдесет година да то прихвате.

Шварценберг је, на питање да ли српска заједница на Косову има право на већи аутономни статус, рекао да у оригиналном плану који је предложио Марти Ахтисари управо постоји тако нешто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *