Сјетили се: Гдје су Срби у симболима Федерације

У Уставу Федерације БиХ, као највишем правном акту овог ентитета, Срби као конститутивни народ још немају своје обиљежје у званичним симболима, грбу и застави, што је случај и у свим општинама и кантонима у ФБиХ, рекао је Срни српски делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић. "То говори да актуелна власт у ФБиХ, у […]

субота, фебруар 23, 2013 / 08:21

У Уставу Федерације БиХ, као највишем правном акту овог ентитета, Срби као конститутивни народ још немају своје обиљежје у званичним симболима, грбу и застави, што је случај и у свим општинама и кантонима у ФБиХ, рекао је Срни српски делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић.

"То говори да актуелна власт у ФБиХ, у протекле скоро двије деценије, још није сазрила да схвати да Федерација није ентитет једног или два, већ сва три народа", оцијенио је Михајловић и додао да се Срби у ФБиХ још не доживљавају као конститутивни народ.

Он је напоменуо да у Ливањском кантону, у општинама са већинским српским становништвом – Гламоч, Дрвар и Грахово, још на дјечијим свједочанствима и на зидовима стоји шаховница, као симбол Кантона.

"Поражавајуће је да званичне институције, федерални и кантонални парламенти још нису смогли снаге да се држе демократских принципа, да испоштују Устав, те да се промијене и такве ствари", додао је Михајловић.

Он је напоменуо да политичке партије које представљају бошњачки народ у Републици Српској постављају питање уставности грбова у Српској, а да, при томе, то исто питање у Федерацији још није ријешено.

"На почетку овог мандата покушали смо да на дневни ред Клуба Срба у Дому народа федералног Парламента ставимо ово питање, али то нисмо успјели јер су легитимни представници Срба били у мањини у односу на СДП, који контролише и Дом народа и Клуб Срба", рекао је Михајловић.

Михајловић је додао да је иницијатива за разматрање званичних обиљежја покренута и у Ливањском кантону, гдје, према његовим ријечима, постоји боља стартна позиција да се тренутна ситуација промијени.0 КОМЕНТАРА

  1. Застава и грб Федерације су проглашени неуставним када и грб и химна Републике Српске. Само што њима није падало на памет да лијепе наљепнице или да скидају ове, неуставне, симболе. Напротив, на већини институција и кантоналних и федералних, на грбовима полицијских управа итд. су ови, понављам неуставни симболи, задржани до данас.

    Мислим да један број кантоналних устава и даље не признаје Србе као конститутиван народ.

Оставите одговор