Сјети се Дејтона: Касиповић за "правну сигурност" у оквиру државне заједнице

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас у Бањалуци да је интерес грађана у БиХ рјешавање питања правне сигурности и јасно одређивање надлежности важних институција. Касиповић је истакао да кривична дјела тероризма, финансирања терористичких активности и прања новца могу бити у надлежности Суда БиХ. "Наведена кривична дјела могу бити у надлежности Суда БиХ […]

субота, 5 марта, 2016 / 13:34

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас у Бањалуци да је интерес грађана у БиХ рјешавање питања правне сигурности и јасно одређивање надлежности важних институција.

Касиповић је истакао да кривична дјела тероризма, финансирања терористичких активности и прања новца могу бити у надлежности Суда БиХ.

"Наведена кривична дјела могу бити у надлежности Суда БиХ под условом да постоји организована група која их реализује, затим да је кривично дјело извршено на територији БиХ и да се може говорити о елементима иностраности", рекао је Касиповић новинарима, након састанка министара правде у БиХ у оквиру структуралног дијалога о реформи правосуђа.

Он је подсјетио да су наведена кривична дјела из Кривичног закона БиХ и осталих закона које је усвојила Парламентарна скупштина БиХ.

Касиповић је оцијенио да се у процесу структуралног дијалога о реформи правосуђа веома тешко постиже договор, иако има одређеног напретка.

"Ово не би требало било кога да обесхрабри, него да побољша енергију и мотивацију да би се дошло до потребних рјешења. Одговорност за рјешавање проблема је на министарствима правде у БиХ, а радује чињеница да радимо у доброј атмосфери и да желимо посао завршити на најбољи начин", додао је Касиповић.

Он је напоменуо да је од велике помоћи било и учешће у раду представника Високог судског и тужилачког савјета БиХ и Европске комисије.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша сматра да су министри правде у БиХ приближили ставове о реформи правосуђа.

"Подгрупа Министарства правде БиХ наставиће са радом у овом процесу и очекујем да ћемо са стручњацима из Европске комисије моћи да сачинимо нацрт закона о судовима, који ће бити упућен у парламентарну процедуру", рекао је Грубеша, који није прецизирао када би могао да буде сачињен наведени закон.

Он је навео да морају бити сачињени закони којима ће правно бити заштићени грађани, али и судови.

"Морамо у БиХ имати владавину права и због тога тражимо најквалитетнија рјешења. Постојеће рјешење у правосуђу БиХ је најлошије и због тога сам задовољан што сада радимо боље", закључио је Грубеша.