Сјећате ли се Крајине?

Овог Никољдана љета господњег 2013. навршава се 23 године од формирања Српске аутономне области Крајине, као и 22 године од проглашења Републике Српске Крајине. Пише: Синиша Синадиновић Можда је ово прилика да се хронолошки подсетимо, на најважније датуме у непуном петогодшњем постојању ове српске државе, која је нестала у вихору хрватске неоусташке олује праћене бљеском […]

петак, 27 децембра, 2013 / 00:46

Овог Никољдана љета господњег 2013. навршава се 23 године од формирања Српске аутономне области Крајине, као и 22 године од проглашења Републике Српске Крајине.

Пише: Синиша Синадиновић

Можда је ово прилика да се хронолошки подсетимо, на најважније датуме у непуном петогодшњем постојању ове српске државе, која је нестала у вихору хрватске неоусташке олује праћене бљеском и издајом Београда и Пала уз свесрдну помоћ Вашингтона и Берлина.

Наиме, све је почело већ, сада давне 1990. године на Савиндан у Доњем Лапцу, када је на обележавању комеморације усташких злочина над Србима тог краја, покренута иницијатива да се оформи политичка партија која би окупљала Србе, пошто су Хрвати већ завршили своје (више)партијско организовање. Том приликом је за народног трибуна и будућег председника Српске демократске странке (СДС) предложен академик проф. др Јован Рашковић (који је живео и радио у Шибенику). Ова странка ће званично бити оформљена 20 дана касније 17. фебруара на платоу железничке станице у Книну, где ће се акламацијом присутних потврдити председничка позиција Јована Рашковића.

Након проведених вишестраначких избора у Хрватској, због погоршавања положаја Срба у Хрватској, 27. јуна 1990. године, користећи уставне одредбе, одборници СО Книн донели су Одлуку о формирању Заједнице општина Северне Далмације и Лике. Одлуке истога назива доносе и скупштине општина Доњи Лапац, Обровац, Двор, Војнић, Глина, Костајница, Грачац и Бенковац. Тачно месец дана касније у Србу је пред око 50.000 људи одржан Сабор Срба, на коме је конституисано Српско Национално Вијеће (СНВ) као орган Срба у Хрватској, а за председника је изабран председник општине Книн др Милан Бабић.

Три дана касније, 30. јула СНВ на првој седници у Книну расписало je референдум (касније преименован у плебисцит) о српској аутономији на подручју Хрватске, који је заказан 19. августа и трајао је до 2. септембра 1990. године. На референдуму се укупно изјашњавало 756.781 људи (гласали су и они који су живили ван Крајине тј. они којим су пореклом из ове области), ЗА српску аутономију гласало је 756.549, ПРОТИВ је било 172, а НЕВАЖЕЋИХ листића 60. Изјашњавање је одржано у општинама: Книн, Бенковац, Обровац, Грачац, Доњи Лапац, Госпић, Титова Кореница, Оточац, Огулин, Слуњ, Војнић, Карловац, Вргинмост, Двор на Уни, Костајница, Пакрац, Петриња, Дарувар, Грубишно Поље, Гарешница, Бели Манастир, Вуковар, те у деловима општина: Сињ, Дрниш, Скрадин, Задар, Дуга Реса, Врбовско, Сисак, Новска, Нова Градишка, Кутина, Бјеловар, Вировитица, Подравска Слатина, Ораховица, Нашице, Осијек, Винковци, Ријека, Пула, Имотски, Метковић и Дубровник. Изјашњавање је проведено на основу тачке 4. Декларације о суверенитету и аутономији српског народа, члана 157. Устава СФРЈ и члана 232. Устава РХ.

Након најаве СНВ да ће расписати референдум, Министарство за правосуђе и опћу управу Републике Хрватске у телекс поруци упућеној општинама Северне Далмације и Лике, забранило је председницима општина Книн, Бенковац, Обровац, Грачац, Доњи Лапац и Титове Коренице провођење референдума о политичкој или културној аутономији, „док се то питање не уреди одговарајућим законом“. Истовремено Министарство за правосуђе Хрватске указало је да не постоји законска подлога ни за формирање заједнице споменутих општина Северне Далмације и Лике.

СНВ је 13. децембра 1990. сачинило скицу Статута заједнице општина Северне Далмације и Лике – Српске Аутономне Области (Жупаније) Крајине, чији је суштински предлог био да се ова територија утврди као аутономна јединица. Ова скица Статута је достављена Предсједништву СФРЈ, Одбору за уставна питања – Скупштине СФРЈ, председнику Републике Хрватске, председнику Сабора РХ и Уставној комисији Сабора РХ. Како није било позитивних сигнала од стране хрватског руководства, осам дана касније, 21. децембра у Книну донесен је Статут заједнице општина Северне Далмације и Лике.

Како није дошло до поправљања односа српске заједнице са властима у Загребу, 29. маја 1991. године Статут САО Крајине претворен је у Уставни закон, након чега су донесени законски предуслови да се формирају извршни органи, чиме је САО Крајина практичнио изашла из уставноправног оквира Хрватске.

Хрватско руководство предвођено Фрањом Туђманом својом сецесинистичком политиком водило је ову републику у отцепљење од СФРЈ па је 25. јуна 1991. Сабор РХ донео Уставну одлуку о суверености и самосталности Републике Хрватске, којом је ова југословенска република себе самопрогласила независном државом, али због притиска Европе још је формално остала у СФРЈ.

Руководство САО Крајине тражећи своје савезнике на путу ка својој аутномији, наишло је на искрено разумевање у Бањој Луци од стране самоорганизованих Срба, Босанске Крајине. Резултат разумевања било је потписивање (Граховске) Декларације о уједињењу Заједнице општина Босанска Крајина и Српске Аутономне Области Крајина 27. јуна 1991. у Босанском Грахову. У име Скупштина ЗО Босанске Крајине декларацију је потписао председник Војо Купрешанин, а у име Скупштине САО Крајина председник Велибор Матијашевић.

Хрватска је на свом путу самопроглашења независности отишла још један корак даље пошто је 8. октобра 1991. године прогласила раскид државноправног савеза са СФРЈ.
Како је било очигледно да ће се пред католички Божић донети и нови Устав самопроглашене Хрватске, на Никољдан, 19. децембра 1991. године у Книну политички представници све три српске аутономне области (Северна Далмација, Лика, Кордун, Банија – Западана Славонија – Источна Славонија) доносе Устав Републике Српске Крајине. Истог дана Скупштина српског народа у БиХ, на седници одржаној у Сарајеву, донела је Одлуку о признању РСК као федералне јединице у оквиру СФРЈ.

У Женеви 21. новембра 1991. године одржан је састанак Савезног Секретара за Народну Одбрану, генерала ЈНА Вељка Кадијевића, председника Србије Слободана Милошевића, и председника Хрватске Фрање Туђмана, на којем су прихватили Споразум о плану мировних операција у Југославији, познатији као Венсов план (према америчком дипломати Сајрусу Венсу). Овим планом је предивиђена демилитаризација зона у Хрватској захваћених ратом, повлачење ЈНА из тих области и стављање тих зона под заштиту Уједињених нација. Имплементација споразума је почела потписивањем споразума у Сарајеву, 2. јануара 1992. године.

Само пола године од потписивања Венсовог плана и након што је УНПРОФОР преузео улогу заштитних снага на делу подручја РСК, војном акцијом регуларних снага Хрватске на Миљевачком Платоу 21. јуна 1992. убијено је и измасакрирано 40 припадника МУП-а РСК.

У Бањој Луци 24. априла 1993. донесена је одлука о конституисању заједничке Народне скупштине Републике Српске Крајине и Републике Српске.

У жељи да се ојача савезништво Срба из РСК и РС, у Приједору 31. октобра 1992. године потписана је (Приједорска) Декларација о сарадњи и тежњама за уједињењем Републике Српске и Републике Српске Крајине. У име РСК декларацију је потписао председник Скупштине РСК Миле Паспаљ, а у име РС председник Скупштине РС Момчило Крајишник.

РСК је 5. јуна 1993. одлучила расписање референдума о уједињењу РСК и РС. Референдумско питање је гласило "Јесте ли за уједињење РСК и Републике Српске у јединствену државу уз могућност уједињења с осталим српским земљама". Одлуку о расписивању овог рефрендума заказаног за 19. и 20. јун 1993. године потписао је у Книну предсједник Скупштине РСК Миле Паспаљ. Референдум је само потврдио искрену жељу за уједињењем.

Хрватска војска је 9. септембра 1993. је изненада напала подвелебитска села у околини Госпића (Медачки џеп) која су била већ 18 месеци под заштитом снага УН. У овој акцији је погинуло или нестало 88 Срба – 46 војника, шест милиционера и 36 цивила, од којих 26 старијих од 60 година. Према подацима Документационо информационог центра „Веритас“, међу њима је било и 17 жена. Хрватска страна је по завршеној акцији предала српској страни 52 убијена лица, а припадници УНПРОФОР-а пронашли су накнадно још 18 лица. УНПРФОР је успео да делимично врати заузета подручја, али је демонстрирао немоћ пред Хрватима као што је било и раније у операцији „Масленица“ у Северној Далмацији.

Наредни покушај за обједињавање Срба био је 18. августа 1994. када су председници Скупштина РС и РСК Момчило Крајишник и Бранко Војница упутили парламентима Србије и Црне Горе Предлог за уједињење Србије, Црне Горе, Републике Српске и Републике Српске Крајине у једну државу. На ове предлоге прекодринских Срба, одговори из званичног Београда и Подгорице су изостали.

Крајем јануара 1995. године амбасадори САД, Русије и ЕУ (Немачка и Француска), у јавности познатији као група „Загреб–4“ понудили су руководству РСК и РХ мировни план познатији као План Z-4. Руководство РСК одбило је 30. јануара 1995. године у Книну да прими документ од америчког амбасадора у Хрватској Питера Галбрајта што су Хрвати једва дочекали пошто је план био на њихову штету. Упућени тврде да је на овакав потез Милана Мартића и Борислава Микелића лично утицао Слободан Милошевић најављујући повољнија решења. Према том плану, од бивше САО Крајине формирала би се „држава у држави“, западна Славонија би одмах ушла у састав Хрватске, а Источна Славонија, Барања и Западни Срем би то урадили мало касније. Председник Владе РСК Милан Бабић потписао је овај план али у модификованој верзији у Београду на састанку са америчким амбасадором Галбрајтом, 2. августа 1995. године, али то више није имало никакво значење.

Хрватска је 1. маја 1995. у Западној Славонији отпочела војно-полицијску операцију „Бљесак“. У овој операцији протерано око 15000 преосталих Срба са својих вековних огњишта. убијено више стотина војника и цивила, а респективан број крајишких војника заробљено и мучено.

Иако је Милан Бабић потписао План Z-4, у зору 4. августа 1995. отпочела је дуга опсежна и добро припремана хрватска војна операција под кодним називом „Олуја“ након чега је са простора Северне Далмације, Лике, Кордуна а Баније протерано око 250.000 Срба, више стотина војника и цивила је убијено на врло свиреп начин. Попаљено је близу 15.000 кућа и станова. У пакету услова за Дејтонски споразум, источни део РСК Ердутским споразумом мирно је реинтегрисан у састав Хрватске и тако је завршена епизода покушаја самоорганизовања Срба у и из Хрватске на крају двадесетог века.

Уместо увода?

Како је и зашто настала и зашто је нестала РСК, питања су која разједају душу свих мислећих Срба који воле своје отечество. Ова рана на колективном бићу српског народа и данас остаје непреболна и неутешна поготово код Крајишника, који са тугом и сетом данас за себе кажу да су апатриди.

Ко год је имао прилике да се мало ближе упозна са овим људима, врло брзо може да закључи колика је туга у њиховим срцима. Но, није само та емоција жалости за изгубљеним завичајем присутна у срцима Крајишника него и свест о свим постојећим слабостима њих самих. Треба рећи и нагласити да су Крајишници свету дали великог Николу Теслу, и да је прогоном Срба из РСК, а посебено са простора Северне Далмације, Лике Кордуна и Баније уништен генетски резерват динароида, најбољег офанзивног ратника Европе.

Зашто је настала РСК?

Она је била првенствено исконски рефлекс српског народа у Хратској као конститутивног елемента некадашње НР и СР Хрватске. САО/РС Крајина је нашла упориште и у легалној и легитимној правној основи на темељу тадашњих устава СФРЈ и СРХ. Право на формирање Заједнице општина као и права на самоопредељење до отцепљења, Срби су правним и легитимним путем спроводили своју политичку аутономију на начин да се то не може назвати сецесијом, јер у тренутку доношњења Статута САО Крајине, као и одржавања референдума (плебисцита) територија Хрватске није била међународно призната као самостална држава.Друго, на основу првобитног Статута Заједнице општина Северне Далмације и Лике јасно је изражен став Срба за формирањем аутономије унутар Републике Хрватске.

Зашто је нестала РСК?

Самопроглашавање хрватске самосталности 25. јуна 1991. године коју су подржали и подстрекивали Немачка и Ватикан, учињене су неопростиве грешке које су директно условиле „Бљесак“ и „Олују“ 1995. године, чиме су хрватске власти са својих вековних огњишта протерале близу 250.000 Срба. У тренутку док су се у Хрватској водили оружани сукоби између Срба и Хрвата уз посрество ЈНА као тампон зоне, међународна заједница се одлучила да призна самосталност бивше СР Хрватске, притом не питајући Србе који су вековима живели на том простору и који су ту земљу купили својом крвљу на границима Хазбуршко-угарског царства и Османске империје. Ратујући вековима, истовремено на једној и на другој страни сукобљених империја, Срби су као војници у честим ратовима проливали нештедемице туђу и братску крв. Тако је било од доласка Османлија на простор средњевековне Босанске државе 1463. године па све до 1945. године , скоро пуних 500 година.

Право на заокруживање својих вековних територија у једну целину није искористио након Првог светског рата краљ Србије Петар Први Крарађорђевић, а ни његов син краљ СХС и потоњи краљ Југославије, Александар Други Карађорђевећ. Прилика за побадањем колчића тј. заокруживање граница српских територија, на којој је инсистирао и Никола Пашић, није искоришћена. Западне границе тих српских територија које су предлагли мудри и паметни Срби након Првог светског рата, ишле су приближно оним које су касније чиниле границе РСК. Ту пропуштену прилику српског тј. југословенског краља након Другог светског рата, црвени фараон Јосип Броз зацементирао је авнојевским границама.

Све те пропуштене прилике и неприлике почетком деведесетих прошлог века, „пробао“ је да исправи некадашњи председник Србије Слободан Милошевић, уз повремену и свесрдну подршку Вука Драшковића, Војислава Шешеља и ко зна кога још. Та људска и идеолошка комбинација радикал социјалиста тј. бивших комуниста увела је Србе у једну авантуру која је коштала прогона 450 000 Срба са тих крајишких простора, а неке од њих живота и робије у Хашком казамату.

Хрватска патолошка мржња као резултат страха и последице преверавања и подсвести да су српског етничког корена, потпомогнута Немачком политиком и римокатоличком инквизиционом идеологијом са једне стране, и српски зоолошки национализм и полупаганско праваославље (настао после полувековног духовног вавилоског ропства под комунистима) са друге стране, можда су разлози нестанка РСК???

Уместо закључка?

За разумевање овог српског неуспеха праћеног великом трагедијом, потребно је објективно сагледавање улоге актера тј. учесника овог процеса (Загреба, Београда, Пала, Сарајева међународне заједнице, групе Загреб-4…). Само озбиљном стручном и научном синтезом чињеница различитих интереса, утицаја и околности са потребном временском дистанцом, може се доћи до одговора – зашто је настала и зашто је нестала РСК? О свему томе готово да је све написано и похрањено у архиви Хашког трибунала. Ако и постоји и један ваљани разлог за постојање овог суда, јесте управо ова архива. Треба рећи и то да се највећи део политичко-војне документације о РСК налази и у Загребу тачније у „Хрватском меморијалном-документационом центару Домовинског рата“ који је до сада публиковао и објавио 14 томова докумената РСК (аутор ових редова поседује 11 томова ове бибилиотеке у дигиталној форми). Сигурно да ова архива поменутог центра у Загребу као и арихва Хашког трибунала, тачније судски списи Милошевића, Бабића, Мартића, Хаџића, Перишића, Станишића, Готовине, Маркача и Чермака дају одговор шта се дешавало под крај деведесетих година прошлог века у некадашњој СР Хрватској. Те одговоре на та проклето мучна и тешка питања, мораће дати будуће генерације у неком научном институту којег нажалост Срба немају ни после 20 година. До тада остаје Крајшницима и онима који имају срца да са њима певајући плачу, као што су то некад радили протерани Јевреји из свог Јерусалима на рекама Вавилонским.0 КОМЕНТАРА

 1. Zanimljiva tema ali kontam nedovoljna vremenska distanca.

  Siniša je na samom početku zaboravio Opačića i njegovu Zoru.

  Malo mi je glupo da se na samom kraju pozivamo na arhivsku građu kada znamo da se jedno pričalo, drugo pisalo a treće radilo.

  Između kraja i početka nije pomenut način vođenja rata u Krajini. Ja sam se iznenadio koliko su oni tamo opuštenije ratovali u odnosu na rat u BiH.

 2. Синиша,

  Прва реченица у којој ниси заборавио поменути да су и Пале издале Крајишнике је обећавала добар текст.
  Међутим, брзо си се хронолошки погубио и набацао информације, тако да ће оне код неупућених млађих генерација створити конфузију.
  Ниси ни поменуо да је Рашковић врло брзо маргинализован од стране тврдог (читај удбашког) дијела СДС-а Крајине који је имао подршку са Пала.
  Поменуо си Драшковића у негативном контексту,а једина његова веза са догађајима у Крајини је била Српска гарда која је врло брзо расформирана, али си заборавио написати да је СПО био једина странка у Србији која је на вријеме преклињала да се прихвати план З-4 (по Мартићу план три-чет’ри).
  Ако си већ имао Вука на уму био је ред да и то поменеш јер си сигурно знао као истакнути члан СПО.

 3. „и да је прогоном Срба из РСК, а посебено са простора Северне Далмације, Лике Кордуна и Баније уништен генетски резерват динароида, најбољег офанзивног ратника Европе.“

  GENETSKI REZERVAT-NAJBOLJEG OFANZIVNOG RATNIKA???

  Ja mislim da je narod Krajine i Bosne najviše stradao zbog ovakvih pilićarskih genetičarskih kvaziteorija.

 4. крајине нема, зато што није имала у свом саставу праве борце, као што су били људи Романије и Горње Херцеговине, уз то нису имали нормалне политичаре као што је код нас био др Радован, према томе све јасно ко дан, једино им остаје утјеха, да бјеганова мајка никад не кука, зато не кукајте за крајишницима никад!

 5. Ramstajn,
  Taj kriminalac sa Durmitora sto ga pominjes u svom upisu zajedno sa Milosevicem je jedan od najodgovornijih za stradanje Srba u Republici Srpskoj Krajini.
  Zar su borci iz Krajine, Posavine i Semberije manje vrijedni od ovih koje ti pominjes? Znas li ti koliko je boraca iz Krajine bilo u sastavu Prve gardijske brigade na Treskavici? Sram da te bude, i tebe i ovog poganog zlotvora sa Savnika.

 6. Сјећамо се, како не, прије 13 – 14 година су били познати по пјевању, оно, јачих пјесама, букању, вјештинама с моторкама, шлепању војсци да би добили плату и пушили лорд док им је војник из Лознице, Сурдулице или Брчког формирао линију одбране, по избору прашинара за лидера, по томе да су куповали гориво на хрватским пумпама 1994, и да им није сметало што су усташе на тим истим пумпама убијали цијењене муштерије из РСК, по томе што су се играли рата, сваку имало јачу борбу су изгубили, од Перуче, Масленице…..до бљеска и олује. Кажу, нису имали шансе, издало их још на старту. Ако су и то знали, и одбили план три-четири (хвала Симо), онда ће остати запамћени и по глупоћи. Све у свему, имали су велика очекивања, али некако, нису били заинтересовани.

 7. Не знам да ли је уништен „генетски резерват динароида, најбољег офанзивног ратника Европе“, али се искрено надам да овај несретни Рамштајн није и да неће преностити свој генетски материјал.

  Не знам зашто, али сваки пут кад прочитам шта све лупа ово недефинисано биће, почнем размишљати о еугеници. Можда то и није тако лоша теорија, бар у контексту „људи“ попут Рамштајна.

 8. Knin, 28.12.2013. 00:26:06
  wam, 27.12.2013. 22:08:47

  Да сте били тако храбри и агилни у рату, као што сте овдје на фронталу, ех гдје би вам био крај!?
  Ма сваки кукавичлук нађе свој разлог, ето и ви сте нашли свој разлог бјежања из рата, пожељели сте да дођете у Шавник или Дурмитор? Да ли је вама за све то крив Радован или управо ово што описује Заметица у свом коментару!?
  Ви не тражите рјешење нити истину, него опрадвање, то је одлика кукавица!

 9. Ramstajn i Zametica Coban su vjerovatno na platnom spisku onih koji su pljackali srpski narod u toku Otadzbinskog rata. Velicati Radovana, Krajisnika i ostalu bagru lopovske druzine sa Pala moze samo neko ko se dobro okoristio u toku rata ili nakon rata zahvaljujuci bandi koje se tada deklarisala kao SDS. Zasto ne odgovoriste na pitanja ko je pustio Milu Martica niz vodu? Ko je obecao Marticu i Babicu ujedinjenje RS i RSK? Ciji emisar je iz Beca odlazio u Zagreb na noge Tudjmanu kada je crveni tata Slobo zavrnuo slavinu bandi koju su predvodili Karadzic i Krajisnik? Koje su porodice danas najbogatije na Palama i Bijeljini? Zar to nisu luconose koje su bile u prvim redovima SDS-a?
  Ja se jos uvijek dobro sjecam saopstenja koje se vrtjelo na Srpskom radiju u zoru 1. maja 1995. Zar ste zaboravili kako je HV napala zapadnu Slavoniju? Sjecate li se toga? Zar nije Radovan tada objavio da se nece mjesati u sukob na teritoriji druge medjunarodno priznate drzave?
  Takvi kao Vas dvojica bi prodali SRPSTVO za saku zelenih novcanica. Kako nas je tada unistavao SDS na celu sa Jadovanom, sada nas unistava vodja Laktaskog klana. Tadasnji SDS i danasnji SNSD su potpuno identicne mafijaske organizacije. Nadam se da ce i jedni i drugi uskoro iza resetaka.

 10. wam, 28.12.2013. 20:02:57

  Шта има који курац теби да одговарам, зашто ти не одговараш зашто си напустио борбену линију? Зашто си побјегао са ратишта?
  Па нисте ви стоко усрана бјежали на Пале, па да вам је крив Радован, знали сте ви добро куда идете, исто као и она партизанска крајишка гамад 1944. у Београд!?
  Тамо сте ви јурили, теткама, стринама, ујнама, научило то тако да се домогне станова по Београду, првоборци, курци, палци, ишли сте Јованки вашој, нисте ви дошли на Пале, нити због себе а поготово не да браните Пале, ми смо се сами одбранили, а више је граната пало на Српско Сарајево него на цијелу крајину! Па ми остадосмо три и по године, а ви ни три и по дана, пуууу….

 11. „Рамштајн“

  Е несретниче, да којим случајем живиш у неком другом (цивилизованом) дијелу Европе, а не у увој вукојебини, давно би те стрпали у неку психијатријску клинику.

  Због таквих попут тебе и Замтице људи и гласају за Милу. У сваком случају боље је да нас воде криминалци из Лакташа, него СДС-психопате са Романије.

 12. Ало крајишници, шта је то Заметица написао, а да није тачно, готово је сад, својим додатним коментарима само потврђујете оно Рамштајново да само тражите оправдање, што је одлика кукавица. Кад већ једете говна и то великом кашиком, питајте борце Илијашке, или треће Сарајевске, да ли су и једног трена вјеровали да ће икад, осим у случају тоталне муслиманске капитулације, Вогошћа и Илијаш бити у саставу РС, нису, али их то није спрјечавало да се надљудским напорима изборе до краја. Зато, по ко зна који пут, захваљујем се Богу на термину „крајишници“, да се зна ко је ко, и да нисмо сви исти. Може свашта бити, може се десити и да заживи Венс-Овенов план за којег је Миле гласао, па се одвојите у свој пашалук, само што се овај пут нико неће залагати за пробој коридора, па нек вас води ваш Миле, све док будете имали кисика.

 13. Knin, 28.12.2013. 22:20:58

  Пиздо крајишка, ти смраде треба да устанеш на ноге кад поменеш мој град, и мој завичај, који је још увијек Богу фала под српском тробојком, а ти држиш шаховницу на книнској тврђави, а отуда мени поручујеш да сам ја у вукојебини!?

  Па, изволи остати тамо, ти си еуропљанин, додуше другог реда, али ко те то пита, то сте што сте, док је ово код мене колијевка РС, држи се ти вашег лоповчине додика, не заслужујете ви ништа боље од њега!

  Ово што вам је Заметица напоменуо за илијашку и трећу сарајевску бригаду, треба у школама дјеци да предају, шта је патриотизам, знали су сви да је неминовна размјена територије и да они не могу остати ту између Сарајева и Зенице, осим тоталне побједе гдје више муслимани не би одлучивали ништа ни о чему, али су се најжешће тукли са тих положаја, можда већим жаром него на овој јужној страни испод Игмана па до Трескавице, али зато на самом сјеверу одбране града у Чекрчиће је била немогућа мисија ући ни за хиљаде алијиних бојовника!

 14. „Рамштајн“

  Примитивизам који испољаваш у својим коментарима доживљавам искључиво као посљедицу тешког живота међу дивљацима у тој непросвјећеној вукојебини, а коју ти називаш „мојим градом“. Подсјећам те да сте град препустили Алији, а то гдје ти живиш није ништа друго него вукојебина из које сви настојите побјећи првом приликом. Ове ваше студенте који дођу у Бања Луку не можеш ни пушком натјерати да се из Бања Луке врате у „твој град“.

  Такође, подјећам те да у тој вукојебини нисте смјели изаћи из куће од разноразних Елеза и Ждрала, све док вам Миле није дошао тамо и почистио ту гамад. А можда је у томе и проблем, можда жалите за временима кад вас је Радован пљачкао, а Елез и Ждрале карали ваше ћерке и дизали у ваздух оно мало поштених и храбрих људи који су имали муда да им се супроставе.

 15. Книн,
  пусти павијана крају.

  Тип није пропустио ниједну прилику да искористи прилику да пљуне на честите Крајишнике од којих су многи оставили кости по сарајевским и источнобосанским брдима и планинама зачепајући рупе на линијама које су напустали Радованови шверцери оружја, брашна, муслимана, шкије, брвана, бравчади, телади, брље, курви, нафте и бензина.

  Када би коњина погледала карту РСК видила би да је то најдужа граница у Европи (не рачунајући руско-украјинску) и да није било могуће да се чува фронтовски. То су знали сви, од Милошевића, до Радована, Младића и Мартића, али се фукара разметала и причала како ратује само лијевом руком.

  Било је покушаја да се та линија растерети узимањем Цазинске Крајине, али сваки пут када би Крајишници изгинули долазећи до самог центра Бихаћа, Алија би вадио шлајбак и из врховне српске команде би стизала наредба ‘Назад!’. Колико је Крајишника изгубило главу због Алијиних марака, Младићеве сујете, Радовановог коцкарлука? И сад се нађу говна да пљују по тим мученицима.

  Да не причам о продаји и издаји 1995.године када је било планирано да се крајишким главама намири Сребреница да би болесно-сујетна војно-политичка клика са Пала поправила своју позицију због свињарија око Сребренице. Ту је коријен мржње. Крајишници нису пристали да их Алијини и Туманови шкорпиони убијају као псе, да би неки изрод пред судом могао рећи:“Па и они су нас“.

  Због тога те савјетујем да фукару вежеш на краће и да се не спусташ на његов ниво. Сви на Фронталу знају да је он психијатријски случај, осим неких доктора у покушају и тзв. рођених бањалучана који чак аплаудирају фукари кад им вријеђа очеве, крајишке борце.

  Тако ти је то на Фронталу. Што си већа будала имаш више лајкова. Ја сам поносан што ме већина на овом порталу не воли, јер ми је то један од најбољих доказа да су моји ставови нормални, људски и патриотски.

 16. Knin, 29.12.2013. 09:48:34

  Хехехе…ма шта се ти бре будало бринеш за Ждрала и Елеза, какви год да су били су бољи људи од вас крајишника, а поготово од твог додика.
  Како је алија узео Сарајево, знамо ми добро, морало је триста муџоса гинути дневно и све за џаба, док им га слобо није поклонио, сарајевски српски борац није ни једног рова предао тек тако. Ево и ови снимци, што су балије сачувале говоре о томе, сваки дан је било овако на нашим положајима у Сарајеву, па преживјесмо и издржасмо, а ви побјегосте ко курветине последње.

  http://www.youtube.com/watch?v=ANPgVMia0PU

  Колико пута сте ви крајишке пичке скинуле или запалиле шаховницу изнад Книна? Ни једном, нема боље и послушније слуге од крајишника, али зато и нема горег господара као кад се крајишник не дочепа власти, то показујете уз додика.

  За нас сте ви небитни, нико вас не воли и ми само желимо да се вас ријешимо што прије то боље. Слободна Источна Српска то је једино што нас интересује и спајање са матицом Србијом!

 17. Симо П. Ороз, 29.12.2013. 10:42:34

  Нико крупно ка турчин не лаже, симо зашто и коме лажеш? Кад си ти био у Сарајеву? Уопште и у миру а поготово у рату?

  Само вас јадне наивне ко француске собарице, неко варао и издавао, а ви би заузели Бога оца и све до Беча, ма како да не би, па што нисте одјебали сваку команду и радили по своме, као што смо и ми, као што ти говоримо и ја и Заметица, на сваким преговорима редом Вогошћа и Илијаш су ишли муслиманима, какве год да се мапе поставе, то је било неупитно, а ни једном се нису људи одатле повукли, као „продато“, „издато“ курац, палац,..немој да лажете, честити крајишници лажете за медаљу!B-)

 18. Хвала аутору текста на корисним информацијама.

  Мислим да план З-4 никада не би био имплементиран и да би се искористио као пристанак Срба, након чега би се вјероватно десио неки смишљен сценарио наводног кршења истог од српске стране те би епилог био какав је и био, само уз српски пристанак. Мислим да су границе постављене давно и да су одговарале авнојевским те да западне силе, прије свега Њемачка, али и САД које су тада биле суперсила не би дозволиле постојање РСК.

  Грешка крајишког руководства јесте претјерана вјера у Београд који деценијама заостаје иза дешавања на овим просторима, не схвата садашњост и нема никакав план за будућност. Стихијско кретање Београда кроз историју предуго траје, најизраженије је од споразума Цветковић Мечек када смо предани на милост и немилост након смрти краља Александра. То је била карактеристика и након Другог рата и током посљедњег којим је Београд покушавао да се ријеши „баласта“ приморавајући Србе на прихватање свакаквих планова по којима ни Република Српска данас не би постојала. То је настављено и тзв. Бриселским споразумом. У Београду не сједе најбољи представници нашег народа, како би требало да буде, и ове грешке не могу да се припишу злурадости већ неразумијевању прилика и одсуству кохезионог фактора у смислу јединства српског народа који је нарочито разједињен и разбраћен током југословенске тамнице нашег народа.
  Срби који планирају опстанак на вјековним огњиштима треба да се не ослањају претјерано на Београд и да бише гледају и рачунају на себе. Можда да потраже неког савезника са стране.

  Нисмо ни ми безгрешни јер смо оставили Републику Српску Крајину такође, мада за нас и има неког оправдања. Цазинска Крајина је била брана за РСК и стратешки интерес ВРС је било освајање Бихаћа. Исти је освајан неколико пута, али је сваки пут наређено из врха повлачење након значајних губитака што се и уклапа у ово о чему сам писала, а мислим на прије рата успостављене границе. Мислим да руководство Републике Српске у том времену није продвало већ је било натјерано да наређује повлачења. Недопустиво је што се покушавало толико пута и што је жртвовано толико људи. Касније је то утицало и на морал народа, а и бораца. Крајишки борац је кроз историју показао какав је. Први устанци против Турака, прве побуне проти Аустругара, Војна Крајина и у посљедњем рату присуство крајишког борца на цијелој територији Републике Српске. Мислим да је злонамјеран свако ко тврди супротно и да прије свега покушава да таквим тврдњама задовољни неки свој лични нтерес, сујету или комплекс.

  Ја сам била клинка, али се сјећам Републике Српске Крајине. Хвала борцима ВРСК за учешће у пробоју Коридора живота и љубав према Републици Српској коју показују. Сјећам се и школа и дворана, улица … препуних крајишких Срба, народа који је издан, продан, остављен и игнорисан путовао без повратка. Никада нећу заборавити те слике и од тада, из поштовања према њима, не посјећујем одређена љетовалишта нити купујем производе из одређене земље из које су протјерани, плански и смишљено, у акцији која има сва обиљежја геноцида. То је мој мали допринос њиховој патњи. Ипак, ја вјерујем у снагу тог дијела нашег народа који је богат духом и који не заборавља ко је, шта је и одакле је. Он се бар, ма колико неки то исмијавали, данас бори пјесмом и обичајима, али не само тим. Борба и пред америчким правосуђем и борба, ма колико ће Београд опет неозбиљно то да схвати, и у најављеном процесу пред МСП је за сваку похвалу.

 19. Knin, 29.12.2013. 18:21:07

  Тебе дрољо није забрињавало, то што вам усташе умаршираше у Книн, ни метка не опалисте да их зауставите, тебе дрољо не забрињава, то што усташа слободно живи у Книну и сада након рата, а ти си избјего негдје и отуда лајеш ко куја на Романију и на Пале.
  Пиздо крајишка, ја сам из патриотских разлога ушао у рат, повратник сам био из иностранства, са два пута мање пара сам изашао из рата него што сам у рат ушао, морало се од нечега живјети, трошити, помагати родбини, пријатељима, који су током рата страдавали или избјегли из заузетих градова.
  Данас фала Богу, ти људи живе од Аустралије до Америке и по Западној Европи, Русији и Скандинавији и наравно сви они што сам им ваљао, сад ваљају мени, тако да опет нема зиме, нити се бринем уопште.
  Толико што се тога свега тиче, на овој теми, а серем вам се фино лијепо у додика, крајишнике и све крајине, ето толико да знате. Немојте мени просипати ту патетику, шупљу, испразну, јуначку курчеву причу, у рату сте били мишеви, сада сте још већи мишеви и то ћете и остати за вјеки вјекова, познаваће вас сви по кукавичлуку и срамоти коју ничим никад нећете моћи спрати са свог имена крајишке јајаре.

 20. anja banja luka, 29.12.2013. 16:49:59

  Свака одлука о подјели БиХ је била добра, неки Хрвати нарочито из БиХ су је подржавали, што је у неку руку наше интересе доводило у подударност са њиховим. Глобално није све баш тако једноставно ишло, усташе никад не би дозволиле српску територију у Далмацији или Подунављу, па било колики комад Босне да им се припоји, нарочито што тај велики колач Босне носи са собом и њима такође мрске муслимане!
  Зато се опет све сводило на људски фактор, некад је неко прорачунао да Хрватима припадне сав Мостар, али су им се балије заинатиле и нису дали свој источни дио Мостара, а колико је јака та усташка војска била, показује то, да они све скупа са хрватском регуларном војском нису успјели ништа више од рушења старог моста у Мостару, нису могли чак ни ту Шантићеву улицу заузети цијели рат!

  Да напоменемо, да се иста та регуларна хрватска војска обрукала код Невесиња у обрачуну са нашим херцеговачким корпусом и невесињцима, од када су избили себи из главе ту потребу да опет крену на Источну Херцеговину до краја рата.

  Шта овим хоћу да кажем, па хоћу да кажем, да та хрватска војска без обзира колико и како добро опремљена од стране америке, била је пичкин дим за муслиманске и наше борце. Балије би их сатрале у било којој варијанти или сукобу, на крају крајева гдје су год имали прилику то су им и показали, једине преживјеле хрватске територије су оне које смо им ми Срби одбранили, нпр. Кисељак и Средња Босна.

  Нису они били никакав баук, ти хрватски војници и крајишка војска су мале маце и за балије, а и за нас ВРС, онај дио ВРС који се цијело вријеме тукао непрестано, као што је то ситуација захтјевала нама на Истоку Српске!

  Колико је погинуло људи у том бјежању, ништа више не би изгинуло њих да су се бранили, да су пружили отпор усташама, након пет шест дана, сва та операција би била заустављена, јер нико не би могао дозволити такву врсту хуманитарне катастрофе, али егзодус су дозволили и то прихватили као добровољни пристанак на етничко чишћење, зато данас нема нико нигдје одговоран за све то. америка је то зацртала, а усташе и крајишници спровели на терену, то је то што се тога тиче.

 21. 😀 види ороза како изби на чистац .)нема лајкова на фронталу, али има често да се покоји болесник и скрибоман залети, па напише више него што је мислио. пребаци – што се каже.
  а све вам је добро рамштајн рекао, а ако вам се не свиђа, а ви зовите манојла освајача да вас поведе, пушке у руке, па на романију.

 22. Tupavi su vam komentari.
  Kome danas nije jasno da su trenutna razgranicenja entiteta davno zacrtane na mapi,taj ili je je lud ili se pravi lud.

  Sarajevskim Srbima svaka cast ali ti isti Sarajevski Srbi poticu iz svih krajeva Republike Srpske.

  Hercegovacki Srbi su isto tako prosli na kraju kad je u tzv.“ofanzivi“otislo Popovo polje i to(slazem se),ne zato sto su slabi borci,nego zato sto je linija trebala biti tamo gdje je danas.

  Kad se razmisli realno,obzirom na organizaciju i mentalitet naseg karaktera(ko ne gleda dalje od svog “plota“i kapije) i ko npr.kaze;“prebilovci“…gdje je to?,aha…tamo bogu iza nogu,onda se ne treba cuditi sto ne samo da je Krajina otisla,nego i Kosovo danas.
  Ako nastavimo gledati situaciju iz “seoske prespektive“,tesko ce se te nase jadne zastave vijoriti i u Beogradu…

  Pozdrav…

 23. Ramstajn je bolestan covjek. Zdravstvena ustanova na Sokocu je srecom blizu, ne treba se brinuti.
  Ja nisim izbjegao iz Krjaine ali me srce boli za narodom koji je morao izbjeci pred ustaskom kamom. Boli me dusa i za dolinom Neretve, Nisicima, visokom Krajinom i mnogim prodatim srpskim prostorima… Sa kakvom mrznjom pise Ramstajn, pozavidio bi mu i Pavelic. Moji su svi ratovali i branili Otadzbinu i nikada nisu bili niti ce biti u sluzbi bilo koje politike. Neki se nazalost nikada nisu vratili sa prve borbene linije.
  Nesrecnice, zar treba likovati nad sudbinom naseg naroda u RSK? Zar to moze normalan covjek da radi? Zar to nije odlika srbomrzaca i neprijatelja srpskog naroda? Nije ni cudo sto koristis fotografiju kriminalca sa Durmitora koji je zajedno sa Milosevicem i Marticem najodgovorniji za stradanje krajsiksih Srba. Koliko si placen od SDS mafije da pises takve besmislice? Zasti si registrovao nekoliko naloga? Zar Momcilo Krajisnik nakon izlaska iz Haga nije rekao da za rat nisu krivi Alija i Silajdzic? Ko je kriv? Da nisu Srbi krivi? Zar Momin brat Mirko nije svercovao dok su sarajevski Srbi ginuli i krvlju natapali zemlju u Sarajevu? Ko je prodavao municiju iz Pretisa muslimanskim vojnicima u Sarajevu? Kada si vec pomenuo legendarane jedinice ( Ilijasku i Trecu sarajevsku brigadu) procitaj na http://www.slavicnet.com sta legandarani komandatni tih jedinica pisu o zlocinackom SDS-u iz tog perioda. Procitaj komentare komandanta VP Vogoscanske brigade ( Vogoscanin Pravi) o prodaji oruzja muslimanima u reziji SDS-a.

  Ako si covejek i Srbin, zasto ono sto osporavas SNSD-u tolerises SDS-u( brojne kriminalne radnje)? Da nisi mozda Krajisnikov sin ili Cickov potrcko. Nema Srbina u Sarajevu i okolini koji nece reci da je Cicko i njegova politika simbol zla, kriminala, mraka…
  Zar ne trebamo kao narod pohapsiti sve kriminalce bez obzira na politicku pripadnost (Dodik, Pavic, Krajisnik, Mandic, Bobar…)

 24. wam, 30.12.2013. 00:56:25

  Не знам ни шта ти хоћеш да докажеш, а ако ти је тај приватни сајт једног пропалог снсд виртуелног активисте жељка томића мјеродаван за било шта онда нема даље, можеш ти млатити празну сламу са њим докле хоћете, ево погледај како је прошао његов снсд сад на локалним изборима и све ће ти бити јасно, зато се и он повукао и не пише више ништа о свом Сокоцу, јер су проваљени и код народа омражени горе него твоје усташе из лакташа, таман их некако подједнако мрзимо. Свеједно да ли су из лакташа или из нашица или из вараждина!

  Имаш ли ти шта паметно рећи осим што лажеш ко псето, а то колико Цицка воле или не воле, мене стварно лично не интересује и не могу ја бити њихов син, ја сам па скоро њихових година, а колико народ (не)воли Цицка ево ти доказа, изборна побједа са 100% у Сокоцу, јбг проследи ту информацију том жељку, он свакако не смије да дође у свој Соколац више.

  http://www.opstinasokolac.net/index.php?option=com_content&view=article&id=5377:2013-12-17-15-21-08&catid=9&Itemid=240&lang=cir

  Моје је право да пишем о рату, у рату сам био својом вољом и по својој савјести, свако од вас који је бацио пушку и напустио ров и тако издао свог саборца, дезертер и друга говна немају шта да ми се обраћају.
  То је једино могуће овако преко интернета, а иначе у стварном свијету би био патосиран исте секунда да ми почнеш тако нешто трунити, то ти гарантујем и буди сигуран у то.

  Јебе се мени за СДС и колико га ти мрзиш, али ја мрзим власт, овакву криминалну, проусташку власт мрзим, а она долази из крајине, одакле сте се разбјежали ко мишеви, а колике сте пичке од људи, СДС је основан управо у Книну, ето и сад га ми бранимо од вас, јебо те сунце које сте ви преливоде, конвертити најгоре врсте, гори сте и од муслимана који су промјенили сто вјера!

 25. A kakve veze ima taj Tomic sa pisanjima nasih junaka koji se mogu pronaci na tom sajtu? Tu se mogu pronaci brojni komentari srpskih junaka iz sarajevskih opstina koji su branili SRPSTVO u toku Otadzbinskog rata.
  Ja sam za hapsenje svih kriminalaca bez obzira na politicku pripadnost? Zasto ti ne zelis priznati da je SDS u ratnom i poratnom perodu pljackao narod i drzavu kao sto to danas radi SNSD? Vidim da si dobro informisan. Sta se desilo sa Celexom i Selekt – impexom? sjeceas li se tih junackih firmi?
  Bitno je da na Sokocu cvjetaju ruze. Slazem se da je SNSD na Sokocu unistio ono sto tvoji nisu uspjeli unistiti za 18 godina vladavine.
  Da se mene pita, ja bih zakonom zabranio i SNSD i SDS a citavu vrhusku bi strpao u zatvor. Evo ti link na kojem jasno uz pivo mozes vidjeti kako su Milosevic, Karadzic i Martic prodavali srpski etnicki prostor.
  http://www.youtube.com/watch?v=uEFfC_7puW4

 26. wam, 30.12.2013. 01:33:38

  Ама крпељу досадни, прво није тема Српско Сарајево, већ крајина која је јуначки побјегла са ратишта, конташ?

  Друго, питаш какве везе има тај жељко томић активиста снсд-а, па он уређује тај свој приватни сајт и креира коментаре и приче по његовом укусу и страначкој припадности, који се не уклапају у његову страначку шему брише и не објављује их уопште, јер његов сајт није попут фронтала да објавиш коментар и нема арбитражу уредника, већ директно иде на преглед, док код њега постоји цензура, па он то фино заглади и обради онако како његови партијски шефови траже, кажем небитан лик, имао лични сукоб са Цицком из неког револта писао свашта против њега и на крају га попушио и он и цијели њихов снсд-е, имали су 4 године власти у том Сокоцу и гдје су сад?
  Моји нису ни једни ни други, немам тамо ни линчног интереса, ни брата ни другара, боли ме савршено курац за све њих, али су владајући снсд-овци на нивоу РС катастрофа, понашају се као колонијални управници, гори су од аустријских намјесника за вријеме К унд К монархије!

  Тај вогошћанин прави, не познајем га, али зато ја добро знам ко је Врбас и да је то главни и једини прави лик одбране илијашко-вогошћанског простора, пошто сам неколико пута лично са њим и са његовим борцима интервенисао на враћању неких изгубљених ровова од Жучи, Јежева до Мијатовића косе.

  То све је нека друга тема, овдје је ријеч о вама из крајине, што сте побјегли тако срамно? Гдје вам је нестао патриотизам? Гдје вам је сада та храброст, да сам бар једном прочитао да сте скинули и запалили шахвоницу изнад Книна, па да кажем, ето нису они сви јајаре, али нажалост јесте и то тешке јајаре. Не скрећи са теме.
  Политика је курва, увијек била и увијек ће остати, не можеш ме убједити сад неким видео клипом са ЈТ, како сте ви крајишници још тада предосјетили „издају“, ало бре, војник је у рову и он процјењује ситуацију из свог директног окружења, по обиму наоружања којим располаже и са оним чиме га противник напада или којом артиљеријом га гађа, а не гледа тв дневник да би рекао, тако као што ти говориш, видиш не свиђа ми се изјава овог или оног, одосмо у пм ако се овај не извине ономе, конташ?

 27. Zar ne napisa ti u jednom od prethodnih komentara da sada branis SDS od njegovih osnivaca? Siguran sam da si u krvnom srodstvu sa nekim od funkcionera SDS-a i da je cilj tvog pisanja opravdavanje pljacke stranke kojoj pripadas. Cicko je simbol zla, stradanja, pljacke… Tako ce reci svaki posteni i casni Srbin koji je protiv pljacke nase otadzbine.
  Cim ne znas ko je bio komandant VP Trece sarajevske brigade, nisi nikada ni branio SRPSTVO na sarajevskom ratistu. Za razliku od tebe, moji so od Tinova do Kule Banjera branili SRPSTVO i nisu nikada pomisljali na bijeg bez obzira sto si ti i takvi kao ti tada pljackali Republiku Srpsku jer ste imali clanske knjizice zlocinackog SDS-a predvodjenog kriminalcima kao sto su Karadzic, Krajisnik, Joja Tintor, Nedjeljko Prstojevic, Momo Mandic… Za Jezeve i Mijatovica kosu si cuo samo citajuci ispovjest junaka sa tog dijela ratista.
  Zasto branis pljackase koji su pljackali Srpsku dok je narod krvario? Koliko ti placaju da siris mrznju medju srpskim narodom? Na kojoj si funkciji u zlocinacko – pljackaskom SDS-u? Zasto je Momcilo Krajisnik prije nepunih mjesec dana u intervjuu za sarajevsku Face TV izjavio da Alija i Silajdzic nisu krivi za rat?
  Takvi kao ti su pljackasi i ne zele svom narodu nista dobro. Ti osudjujes SNSD ali ne osudjujes svoju SDS bez obzira sto je njihov motiv isti. Ti bi da pljackas, zlotvore pogani.
  SNSD i SDS su zlocinacke organizaciji cija je svrha postojanja pljacka osiromasenog naroda. Ako pocne cistka, siguran sam da ce sa rukovodstvom ovih partija u zatvoru na Kuli zavrsiti i Ramstajn, obzirom da se radi o funkcioneru SDS-a koga instruise kriminalac Cicko, jedan od najodgovornijih za najmracniji period nase istorije. Sreca je da takvi kao ti ne odlucuju ni o cemu, a i Lukavica ce divljastvu koje vi zelite provoditi na slobodnom dijelu Sarajevskog Polja, stati na kraj.

 28. wam, 30.12.2013. 13:41:54

  Е па виђу коњу један, да ти још једном растумачим шта је шта, СДС је основао др Јован Рашковић покој му души и то у Книну, а ви крајишке комуњаре сте издали тај покрет, ето сад тај СДС морамо ми да бранимо од вас, јер ви нам нудите додика, јебо вас он!

  Друго, ти пуно сереш о рату, ја Мијатовића косу памтим исто као своју улицу што сад гледам, тамо сам неколико пута био и враћали ровове све до броја 8 који је једини остао зато што су га држали Илиџанци а не ти вогошћанина правог војници, а уз то три пута смо излазили на Сокоље, из тог дијела ратишта знам само да је вриједан пажње био Јосиповић о коме ти говорим, а те тамо друге мање и безначајније слабије познајем, и нема потребе да ми их ти представљаш, као писце неких коментара са приватног сајта.

  Моје активности у рату нису биле лоциране на једном мјесту, већ сталним интервенцијама смо покривали велики дио свих ратишта од Дрине до Херцеговине и нарочито око Сарајева. Конташ, један дио сам провео у специјалној полицији, а други дио у Заштитном пуку, ваљда је јасно сваком ко је био у рату које намјене су биле тих јединица.

  СДС не морам да браним, поготово кад га ви из снсд-а нападате, па свако дијете зна да је лоповлук снсд-а непревазиђен, ко не зна да један слиниша додик данас изнајмљује своје приватне зграде и просторе за рад разних државних агенција наштеловано за папрене цијене, веће него на Волстриту, по квадрату. Док сте овамо лафо против тих „заједничких“ агенција и служби!
  Исто тако та његова фирма је опљачкала предузетнике, држећи монопол на продају фискалних каса, ту су исто милиони у питању. Свако дијете зна за лоповлуке чоловића, узданица додикових, усташа кошарац, који је то криминалац, неуспјели привредник и узгајивач шампињона из Вишеграда, вогошћанин, али није тај прави, него лоповчина на куб, е такве нам ти намећеш да нас „спашавају“ од СДС-а!?
  Хвала лијепо и продужи даље са том вашом лоповском крајишком причом, па видјећеш гдје ћеш завршити, исто као и жељко томић са својом причом о Цицку, па сад немају ни 1% на Сокоцу!

 29. Ti si prije svega srbomrzac i kriminalac. Ti mi dodjes kao reinkarnacija Ante Pavelica. Sada ti ni Vogoscani ne odgovaraju. Ispadoste samo Vi sa Sokoca koji ste clanovi fasisticko – kriminalzivonog SDS-a patriote. Dosta je nama Cickovog i Karadzicevog srbovanja. Dosta nam je Dodikovg i Pavicevog srbovanja. Hoce saka jada sa Sokoca okupljena oko sizofrenicara Cicka Bjelice da upravlja Republikom Srpskom? Nece moci!!!
  Svaka cast Mladenu Bosicu sto je uklonio sizofrenog Cicka i podrzao Mirka Saraovica, buduceg predsjednika Republike Srpske. Vidis da i u SDS-u zdravo krilo pravi otklon prema ludacima kao sto ste ti, Cicko, Babalj, Obren Petrovic, Micic…
  Zasto ne priznas da se iza imena Ramstajn na ovom forumu krije jedan zloglasni SDS aktivista.
  Ti si vidio Mijatovica kosu i kotu 850 samo kad si muslimanima zelio prodavati oruzje, sljamu ljudski.
  Zasto Radovan i njegova klika nisu ostali na Grbavici ili Ilizdi? Ili Hadzicima, Vogosci, Ilijasu, Lukavici…
  Zasto su sa svojim porodicama pobjegli na Pale a norad ostavili da krvari? Zasto nisu djelili sudbinu srpskog naroda u Sarajevu? Sta je sa onim stranackim preduzecima?
  Koliko dobijas od Cicka da pljujes po Srbima na ovom sajtu?

 30. Тешко да постоји разлика између ове Цицкове дроље Рамштајна и оних болесника који су се разнијели у Волгограду.

  Стварно би био ред да уредници Фронтала упозоре надлежне у Психијатријској клиници Соколац да им је побјегао пацијент, док није направио неку лудост. Можда се лудак и разнесе у оној вукојебини коју назива „својим градом“.

 31. Рамштајн, 29.12.2013. 21:54:3

  Не слажем се. Ја сам говорила о освајању Бихаћа који је неколико пута освојен, уз губитке, након чега је долазила наредба о повлачењу. Ако успијем да наговорим човјека који је ту изгубио брата и онда је наређено да се повуку, када је акција била завршена… Ако се тако нешто деси неколико пута, сасвим је јасно да утиче на морал војника и народа.

  Такође, не може да се пореди мали фронт о којем говориш са Крајином. То је веома дуга граница, људи су били окружени са свих страна, Американци су мјесцима припремали акцију, беспилотне летјелице су снимиле све много прије, наша врховна команда у Српској је била на потпуно другој страни Републике и ту није било никакве шансе за одбрану. Хрвати су имали 220 000 војника. У поређењу са ВРСК и дијелом наше војске, а треба споменути да највећи дио војске уопште није био на овом ратишту… ту ништа није могло да се брани.

  Не разумијем твој покушај да понизиш људе и прича коју овде причаш годинама, а која штетна. Моји рођаци су погинули на сарајевском ратишту, ти си исту ту дјецу овде вријеђао на Фронталу. Тако да, уз сву добру вољу, немам намјеру да се бавим овим више.

  Побједа нашег народа у Невесињу је веома значајна јер су сами успјели, у обе митровданске битке, да се супротставе знатно јачем непријетељу. Међутим, август 1995. је многоструко већи напад, удружене муслиманско-хрватско-америчке снаге, тежак терен и веома дуг фронт…

  Мени ХУНТЕ није јасно зашто ти браниш ово што он пише, схватам да се познајете, али… лично сам разочарана тиме да можеш да подржаваш овако нешто.

  Предлажем да се ови коментари, увредљиви, избришу.

 32. wam, 30.12.2013. 15:04:55

  Слушај ти дрољо додикова, јебем ти матер шугаву у уста, ниси на Мијатовића Коси био ни ти ни твој додик ни снсд, био је ко је био, а мене за ту злогласну коту веже болна успомена на мог доброг ратног друга, баш на том мјесту страдалог покојног Славка Тодоровића!

  Јебем вам маму комуњарску, не говорим ја пјевајући о рату као ви и ваш шеф додик, матер вам јебем, копилад комуњарска, ја бих напротив волио да ратна збивања буду само што прије заборављена, а не да сад ви са тим тргујете и ви цијените колико је ко требао пута погинути у рату, да би ви то боље продали сад у миру!

  Не знајући шта да пишете о свом крајишком кукавичлуку окренуо си тему на Цицка и друге, па кад је тако, што то Цицко сад након додика убједљиво влада у Сокоцу, када вас је напокон народ и ту препознао као бандите са којима се нема шта тражити, осим да вас још једино оружјем отјерамо са наших простора, окупатори усташки, не знам шта је друго још преостало!?

  anja banja luka, 30.12.2013. 19:49:38

  Када су то твоји крајишници заузели Бихаћ? Како? Је ли тако што су дошли близу града, па се онда потукли међусобно око ратног плијена, тамо у оном Сокоцу бихаћком?
  Зашто имате ту потребу да стално лажете, ви сте играли добро, али вас судија зајебо, висока трава и топло љето? О чему је ријеч, кад је крајина у питању, само је тамо код вас шкрипало на све стране, слаб одзив, слаба мобилизација, на то све још катастрофалнији учинак у рату, брука и срамота! Сад се нађе неколико вас „храбрих“ крајишника да путем интернета префарбате истину, па да на интернету јајаре испадну хероји, а ви наравно од дезертера и побегуља постанете првоборци, као из прошлог рата!

  Не знам зашто ти прозиваш Хунта, то је један сјајан лик, сасвим другачија слика и прилика од осталих крајишника и да је више њих тамо, било би мање вашег жабљег крекетања, ја сам са Хунтом сједио у сред Бањалуке и исто овако причали о свему као и сад што пишем, истина је једна, зависи само како ко на њу гледа. Ја са њим немам тај проблем, а он је разочаран тим крајишким кукавичким менталитетом и оним силним бјежањем, јер је његов ујак био изузетно значајан официр у тој регији, али су га издали готово сви крајишници и побјегли му из града прије почетка било какве борбе! Човјек остао готово сасвим сам ту у свом граду пред усташама, који су долазили у аутобусима!

  Зар то није срамно, зар то није за пријеки суд?

 33. Ti si Ramstajan placenik i sluga opljackanog srpskog novca od strane rukovodstva SDS-a. Takvi kao ti su sramota naseg naroda. Ti si otpad, moralna i ljudska olos koja bi za licni interes krenula stopama svih onih rasrbljenih konvertita koji zu za vrijeme otomanske imperije prodavali vjeru za saku brasna. Djubre jedno izdajnicko i komunisticko, cime si toliko zatrovan. Mene kao sarajevskog Srbina je sramota sta ti pises na ovom sajtu. Poznajem te sa jednog drugog sajta gdje glorifikujes fasisticko-kriminalizovani SDS i tamo koristis nadimak TAKSISTA.
  Ti si genetska nakaza i sluga pomahnitalog Cicka i Darka Babalja koje je Mirko Sarovic vec pripremio za politicku penziju. Ti nikakve veze nemas sa Sarajevom, ti si pogan sa junacke Romanije i niko na Romaniji ne zastupa takve stavove. Ti si za pare spreman uraditi sve. Nece nama u Lukavici takvi idioti odredjivati o sudbini naseg grada. Srama da te bude, ustaso izdajncka.
  Koliko si opljackao para preko Celex-a i Selekt-impex-a?
  Zasto nemas hrabrosti reci zasto je buduci predsjednik Mirko Sarovic odjebao tatu Cicka i najavio mu politicku penziju?

 34. anja banja luka, 30.12.2013. 20:29:36

  Не подржава он мене, нисам ја шеф партије, него исто као и ја пише истину коју ви покушавате на све начине да избјегнете рећи, крајишници су се током цијелог рата срамно понашали, неспособни да заузму ни Бихаћ, ни Цазин, од исламиста иако су имали одлично упориште у Фикретовим аутономашима! Конташ?
  Гдје вам је она пичка миловановић, тај никад ни за шта не одговара, добро уновчио прелазак у баба сере табор и никад није позван пред хашким трибуланом као оптужени, док су многи мање важни и мање криви од њега одрапили криминалне казне!

  wam, 30.12.2013. 20:40:10

  Хехехе…ти си под тим „рамштајн“ одлично описао свог шефа додика, не бих тако ни ја умио, јер као што свако паметан и нормалан зна да РС није имала новца у рату није га могао нико ни пљачкати, али зато јесте било огромног новца у миру у РС, који је додик покрао до последње марке, довољно само примјер паре од Телекома, сваком јасно све!

  Уз сво ово твоје страначко пренемагање, ко о чему курва о поштењу, вазди било и биће, хтио бих те исправити није се та фирма звала Целекс, него Центрекс у коју ја никад нисам укорачио, али то све скупа нема везе са вашим крајишким кукавичлуком и бјежанијом епских размјера. Највећа срамота српског војника је баш то крајишко бјежање, српска војска је у Првом Свјетском рату, напустила територију Србије, али није бјежала, већ су у одступању неколико пута задали тешке противударе аустријанцима, нарочито онај на Колубари, али ово је незапамћена срамота, без испаљеног метка напустити толике градове, нема се ту шта даље коментарисати.

 35. wam, 30.12.2013. 20:40:10

  Још једном, за твоје слабе и истрошене живце, пошто не знам који си од она два слугењарска копилета да ли слиниша додик или усташа кошарац, свеједно, неко говно већ јеси, ево за тебе поздрав од Цицка!B-)B-)B-)

  http://www.opstinasokolac.net/index.php?option=com_content&view=article&id=5377:2013-12-17-15-21-08&catid=9&Itemid=240&lang=cir

  У Спрском Сарајеву сте мишеви мекињаши, непостојите, хало бре, нема вас на мапи, ни као статистичка грешка!B-)

 36. Znam ja dobro da ti i Cicko znate o kojim firmama je rijec. Tu si da me ispravis, iz prve ruke. Opljackali ste sve sto ste mogli opljackati u Sarajevu. Znamo se ti i ja sa jednog sarajevskog foruma gdje ti koristis nadimak TAKSISTA, zar ne? Pogledaj moje upise na tom forumu pa ce ti sve biti jasno. Nisam placenik kao ti vec patriota koji postuje i voli svoj narod. Necete Vi sa Sokoca vise sarajevskim Srbima djeliti lekcije sta da radimo, gnjide zaostale. Vi ste nas najveci problem, kao sto to zna reci moj komsija Mirko Saraovic. Hocu samo da pokazem raji koja pise na ovoj stranici da ti nikakve veze nemas sa Sarajevom i sarajevskim Srbima vec si placenik kriminalca Cicka i njegovih adjutanata.
  Sta ces sada kada Vas Mirko raspameti nakon sto preuzme predsjednicku funkciju u oktobru? Hoces li ponovo tako zboriti? Ti si odnarodjeni izdajnik koji je zbog para spreman starog razapeti.
  Ti si bolesnik kojeg ce svako normalan zaobici u sirokom luku.
  Izdajnice, ja nikada necu zaboraviti jedinice koje su sa strane dolazile na ispomoc jedinicama SRK u toku Otadzbinskog rata. Zar da zaboravim Hercegovce koji su pocetkom 1994. sa nekoliko jedinica iz Krajine jurisale da oslobode Olovo od islamskih fundamentalista? Zar da zaboravim junastvo dobojskog odreda Specijalne brigade policije na Tinovu kod Hadzica? Zar da zaboravim zrtve iz Grdaiske brigade kada se u julu 1993. u operaciji Lukavac ’93 oslobadjali Igman? Zar to da zaboravim, placenice Cickov? Zar da zaboravim momke koji su ucestvivali i borbama na Trgu Pere Kosorica? Kako zaboraviti Pantere koji su pomagali vracanje linije iznad Srednjeg kada su muslimanske snage krenule u opstu ofanzivu na Srpsko Sarajevo? Gdje ste Ti i Cicko bili tada? Pljackali nas, kao i sad. Mene, sarajevskog Srbina je sramota sta ti pises na ovoj stranici. Koja jedinica sa strane je najvise pljackala kada dodje na linije u zoni odgovornosti SRK u Sarajevskom Polju? Budi iskren, nesrecnice. Zasto ste Vi sa Sokoca najveci problem citave Srajevsko-romanijske regije?

 37. wam, 30.12.2013. 21:17:55

  Ало бре мајмуне, ја не посјећујем сарајевске форуме, само српске Видовдан и сличне.
  Шта ти бедни додиков црве цврчиш овдје, пишеш о мојој борби, ајде кажи гдје си то ти све ратовао?
  Гдје сте ти и твој шеф слиниша додик, ратовали? Гдје онај усташа клошарац, гдје је ратовао лаловић марвел, гдје је ратовао било ко од вас додикових гованцади које је он скупио из неке запиздине калиновачке и довео вас ту у „спасовданску“ тзв. извршно вијеће, јер сви радите код њих у „заједничким органима“? А то мјесто је у ствари Папазов гај, бре, каква спасовданска и курац мој!

  Пичка ти материна, ти сереш о нама паљанима и сокочанима, а једини урбани центар Сарајева Грбавицу су баш сокочани одбранили и држали је под нашом контролом људи из Прве романијске моторизоване бригаде!
  Гдје сте ви тад били, пичка вам материна? Јврејско гробље држао херцеговац војвода Алексић и руски добровољци, а вас папана дошља нигдје ту није било!
  Паљани чували Требевић и Лапишницу, људи са Булога, Хреше, Биоска и Мрковића држали сјеверозападни дио града и пролаз за Илијаш и Вогошћу, Брне, Малетић, Миро Крајишник, Јосиповић,..све опет људи брђани, Вучија Лука и Илијаш, гдје си ти ту био?

  Не набрај ти мени сад те друге, курце палце, наброј ти мени додикове хероје рата? Матер ти јебем слугењаро режимска, ти ћеш ми причати о рату, а рата видио ниси, ко и твој партијски шеф дезертер додик!
  Колико је наших људи ишло тамо у крајину да им спасавају дупе око Бихаћа, колико је погинуло тамо из Легендиних Дринских Вукова! Легенда је такође момак са Романије!

  И шта се ти брецаш за крајишки јајарлук, побјегли су са ратишта и са њима немам шта причати на тему рата уопште, такође ни са тобом, да си био у рату, знао би исто што и ја знам, ниси био, за тебе је рат почео кад сте се почели борити за своје тајкуне и власт, зато немате пролаз код овог народа овдје у Српском Сарајеву, сав концепт режима се своди на послушност и понизност према тројици четворици режимских квислинга из С.Сарајева, слиниша додик, усташа кошарац, марвел лаловић и мајнекс благојевић, толико о томе. Вашу срамоту ништа и нико спрати не може. Не трпај остале регије у исти кош са крајишком фукаром!

  Нисте ви ни опозиција ни власт у Српском Сарајеву, ви сте режим, филијала лакташта, оне најсебичније гамади, која све министре из своје мјесне заједнице поставља да управља РС-ом, а вама даје квислинкшу улогу, које се ви треба да стидите пред сопственим народом!
  Па зар није та банда режимска својим хиром исмијавала саму Бањалуку, скраћеницу БЛ, описивали као „близу лакташа“? Ко их јебе, кад су глупи па их ови могу да јебу како хоће, али богами нас не, овај народ овдје је све, само глуп никад није био и неће. Џаба се надате, никад ви нећете постати дио нас!

 38. Рамштајн, 30.12.2013. 20:23:03

  “ја сам са Хунтом сједио у сред Бањалуке и исто овако причали о свему као и сад што пишем, истина је једна, зависи само како ко на њу гледа.“

  То је било овако. Набројали су све Рамине саборце. Ујак Вукашин је само слушао.
  http://www.youtube.com/watch?v=SqPt2_oiMFk

 39. Симо П. Ороз, 03.01.2014. 08:05:22

  Ма какви то, јебеш то, кога то занимало, него је ту стигао деда Рајко и испричао како је неки симо пи.ка ороз, стегао каиш на опанцима, чим је пао Книн, симо је ко сиви соко побјегао и из свог мркоњић града, јер јбг. што је сигурно сигурно, а најсигурније је побјећи на вријеме.
  Толико о овој причи, мислим да смо рекли све, али најмање о правој тематици, зашто су крајишници бјежали из овог рата, као да се није водио за њихову земљу и њихове куће, не воле крајишници своју крајину, више воле да се дерњају о њој лафо пјесмом је воле и овако сајбер јунаштво да просипају, наравно неком ко их не зна довољно, ко злу пару.

 40. Petrojko, 03.01.2014. 08:56:48

  Ооо ма није ли ни д’о Бог, па шта рећи онда? А ви сте као питали Караџића за све у тој вашој крајини? Па чак и ако нисте били његова надлежност нити је он био надлежан за рск поред живог мартића, бабића, милошевића и борислава микелића, али ето да се негдје забиљежи и то да су Караџић и Бобан потписали прекид сукоба између Срба и Хрвата у БиХ, а ви сте тад увелико били ингеренција плавих шљемова, међународног договора, милошевића и мате гранића понајвише, тако да тај споразум нисте ни имплементирали нити сте били обавезни према том Караџић-Бобан споразуму.

  Опет беспотребно пребацивање кривице и још јаднији покушај прикривања кукавичлука из којег се мени само још више гадите.
  Па признај једном, пала је крајина, нико није имао муда да је брани, крајишници поготово и то је то, бар сад након свега да неког цијеним од вас због искрености ако ништа друго.

 41. Симо П. Ороз, 03.01.2014. 10:00:53

  Ја сам теби доктор симагице пи.кице, кажи шта те боли, табани од бјежања или леђа од савијања у додиковом дупету, што се мене тиче савшено ме боли к..ц за тобом и твојим крајишницима, о којим је и сам рајко васић писао у блогу да су пичке невиђене, потпуно је био у праву, ма колико га мрзили.B-)

 42. Рамштајн, 03.01.2014. 11:04:30

  “Ја сам теби доктор…“

  Од када је Радован забуварио није се појавио такав доктор-психијатар. Уједно и ратник, правник, економиста, пјесник, националиста, навијач, поштењачина, хуманиста, патриота, а оно што фронталук највише цијени код тебе је неизмјерна врцкавост и духовитост која избија из сваког слова и слога твојијех коментара.

  То се мора констатовати и похвалити

 43. Кхмм..добро симагице, не могу рећи да и ја некад не закажем, ето на твом примјеру нажалост најочитије, нисам успио јер си ти неизлечив случај!
  Констатово сам проблем, у твојој глави је, сад то препуштам неком стручнијем.B-)

Оставите одговор