Сјећање на пробој Коридора живота

На Дугој Њиви код Модриче данас се обиљежава 20 година од пробоја "Коридора живота”. Обиљежавању присуствовују предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, руководство Борачке организације Српске, а очекује се и долазак других званичника. Пробојем коридора, акције која је завршена на Видовдан, 28. јуна 1992. године, окончана је 42 […]

недеља, јун 24, 2012 / 07:54

На Дугој Њиви код Модриче данас се обиљежава 20 година од пробоја "Коридора живота”.

Обиљежавању присуствовују предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, руководство Борачке организације Српске, а очекује се и долазак других званичника.

Пробојем коридора, акције која је завршена на Видовдан, 28. јуна 1992. године, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске.

У акцији “Коридор 1992″, која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине.

Одлука о пробоју Коридора донесена је 18. јуна 1992. године да би се одблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника.

Директан повод за акцију “Коридор живота” била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Репубплике Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Комплетна акција завршена је 6. октобра изласком српске војске на ријеку Саву.

Програм је почео у 9.00 часова пријемом гостију на Дугој Њиви, а затим је у 9.30 Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије служио свету архијерејску литургију у манастиру Светог великомученика цара Лазара.

У 11.00 часова биће служен парастос и положено цвијеће на Спомен- обиљежје борцима погинулим при пробоју коридора,а за 12.00 часова предвиђено је обраћање званичника. Културно-умјетнички програм почеће у 12.30 часова.

Обиљежавању ће присуствовати и преживјели учесници акције, команданти јединица Војске Републике Српске, представници организација које окупљају борачку популацију Српске и бројни грађани.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова обезбиједио је бесплатан аутобуски превоз за долазак на Дугу Њиву свих који су заинтересовани на траси коридора од Новог Града и Бијељине до Дуге Њиве.Оставите одговор