Сјећање на корпусе из љуте Крајине

Служењем парастоса у бањалучкој касарни "Козара" и полагањем вијенаца на спомен-плочу погинулим борцима данас је обиљежен Дан Првог и Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске /ВРС/, уз поруку да се обиљежавањем овог датума чува и његује традиција ВРС.

петак, 28 маја, 2021 / 12:34

Вијенце на спомен-плочу положиле су делегације Владе Републике Српске, команданата Првог и Друугог крајишког корпуса, те делагиција Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, док су остали присутни положили по једну ружу.

Обиљежавању су присуствовали министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица, командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука бригадир Милорад Крајшумовић, те пензионисани генерали Војске Републике Српске.

Дан Првог и Другог крајишког корпуса је дан када се обиљежава успомена на све оперативне саставе који су дјеловали у оквиру Војске Републике Српске током протеклог рата.

Први крајишки корпус чинио је окосницу Војске Републике Српске, бројао је 127.000 бораца и држао фронт у дужини од 1.160 километара, а попуњавао се са територије 28 општина.

Међу највећим операцијама у којима је учествовао била је "Коридор `92", а у рату је погинуло од 5.000 до 6.000 бораца овог корпуса.

Други крајишки корпус бројао је од 16.000 до 20.000 војника, а имао је више од 2.000 погинулих бораца.