Сјећање на егзодус Србa из Возуће и околине

Полагањем вијенаца код цркве Светог Ђорђа у Стогу у општини Завидовићи и парастосом за борце и цивиле из Возуће који су погинули у протеклом рату, јуче је завршена манифестација „Марш стазама егзодуса“. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да му је част да присуствује овој комеморативној манифестацији, истичући да сјећање […]

уторак, септембар 11, 2012 / 11:04

Полагањем вијенаца код цркве Светог Ђорђа у Стогу у општини Завидовићи и парастосом за борце и цивиле из Возуће који су погинули у протеклом рату, јуче је завршена манифестација „Марш стазама егзодуса“.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да му је част да присуствује овој комеморативној манифестацији, истичући да сјећање на оне који су страдали у протеклом рату неће престати само уколико буду одржаване овакве манифестације.

"Јако је важно да су на оваквим манифестацијама присутни и представници политичког живота, а посебно из ФБиХ, јер то значи да смо спремни да живимо скупа", рекао је Ђокић.

Код цркве Светог Ђорђа у Стогу, гдје се обиљежава 17. година од егзодуса Срба из Возуће и околине, данас је откривен споменик Четвртој озренској лакој пјешадијској бригади.

Манифестацији "Марш стазама егзодуса – Возућа 2012" присуствовали су и потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић, начелник општине Добој Обрен Петровић, као и премијер зеничко-добојског кантона Фикрет Пљевљак, те кантонални министар привреде Џемал Угарак и кантонални министар за рад, социјалну политику и избјеглице Мирко Трифуновић.

За више од 500 учесника ове манифестације симболично је организован војнички ручак, односно казански пасуљ.

Са подручја Возуће и јужног дијела Озрена 10. септембра 1995. године, усљед офанзиве Другог и Трећег корпуса Армије РБиХ, НАТО снага за брзе интервенције и одреда "Ел муџахид" протјерано је 1.920 породица са више од седам хиљада чланова.

У пробоју је нестало 459 људи, а до сада су пронађени посмртни остаци 282 тијела жртава.

По свирепости према заробљеним цивилима и војницима посебну бруталност и бестијалност исказали су муџахедини који су жртве убијали ритуалним одсијецањем главе.

У масовној гробници у Стогу је 1997. године пронађено је 19 обезглављених тијела.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *