Широм Америке: Радници ресторана брзе хране ступају у штрајк

Радници ресторана "Мекдоналдса", "Бургер Кинга", "КФЦ-ија" и "Вендиса" у 150 градова широм САД ступиће ове седмице у штрајак незадовољни цијеном рада. То је само један у низу штрајкова у склопу двогодишње кампање за подизање минималне плате радника у индустрији "фаст Фуд" /брзе хране/ на 15 долара по сату. Радици ових компанија нису задовољни чињеницом да […]

уторак, 2 септембра, 2014 / 14:35

Радници ресторана "Мекдоналдса", "Бургер Кинга", "КФЦ-ија" и "Вендиса" у 150 градова широм САД ступиће ове седмице у штрајак незадовољни цијеном рада. То је само један у низу штрајкова у склопу двогодишње кампање за подизање минималне плате радника у индустрији "фаст Фуд" /брзе хране/ на 15 долара по сату.

Радици ових компанија нису задовољни чињеницом да раде за мање од девет долара по сату, те да на крају мјесеца добију укупно 600 долара.

Након што плате станарину, режију и друге трошкове, многима остане око 100 долара мјесечно за храну и остале потребе.

Челници синдиката наглашавају да је подстакнута дебата о неједнакости у САД, што је допринијело подизању минималне плате у неким савезним државама попут Конектиката и Њу Џерсија.

Према недавним истраживањима, радна популација "фаст фуд" индустрије драматично се промијенила од почетка новог миленијума, првенствено у смислу нивоа образовања, али и животне доби.

Радници старији од 20 година сада чине 70 одсто радне снаге, око 40 одсто њих има дјецу, док је трећина похађала факултете.