Сиријска војска тенковима напала Деру

Сиријска војска потпомогнута тенковима напала је јужни град Деру, „отварајући ватру у свим правцима“, али се још увијек не зна да ли има губитака, рекли су очевици. Активиста Абдулах ал-Харири рекао је Франс пресу да су стотине припадника снага безбједности упале данас у Деру, уз помоћ тенкова и других оклопних возила. "Војска пуца у свим […]

понедељак, 25 априла, 2011 / 13:13

Сиријска војска потпомогнута тенковима напала је јужни град Деру, „отварајући ватру у свим правцима“, али се још увијек не зна да ли има губитака, рекли су очевици.

Активиста Абдулах ал-Харири рекао је Франс пресу да су стотине припадника снага безбједности упале данас у Деру, уз помоћ тенкова и других оклопних возила.

"Војска пуца у свим правцима и дјелује иза оклопних возила, који им служе као заштита. Телефонске везе као и довод струје су прекинути тако да је комуникација немогућа", рекао је он.

Један мјештанин рекао је телевизији Ал џазира да је пет људи убијено.

Страним новинарима забрањен је улаз у земљу, па је тешко потврдити информације које пристижу.

Аналитичари кажу да је влада очигледно ријешила да силом угуши протесте у земљи.

Посљедњих дана активисти опозиције описивали су Деру као ослобођену територију, а два члана парламента и локални религијски званичник поднијели су оставке у суботу у знак протеста због убиства демонстраната. Највећи број демонстраната убијен је у Дери, граду у коме су почели антивладини протести прије пет седмица.

У међувремену, из других дијелова Сирије стижу информације о нападима и хапшењима побуњеника против режима сиријског предсједника Башара ал-Асада.

Један активиста за људска права рекао је Ројтерсу да су владине снаге напале и Думу, предграђе Дамаска, отварајући ватру на цивиле и хапсећи десетине људи.

Снаге безбједности хапсе организаторе протеста упркос укидању ванредног стања прошле седмице.

Демонстранти, који су прошлог мјесеца тражили политичке реформе, сада захтјевају повлачење Башара ал-Асада.

Вјерује се да је у досадашњим сукобима погинуло око 350 људи.

Најмање четири особе убијене су у Џабли, граду на сјеверозападу земље од око 80 000 становника, након што су снаге безбједности отвориле ватру касно синоћ.

Најмање 95 људи убијено је широм Сирије у петак, а још 12 у суботу када су снаге безбједности отвориле ватру на погребне поворке на сахрани убијених демонстраната.

Сиријске власти различито реагују на протесте, понекад обећавају више демократије и слободе, док са друге стране отварају ватру на демонстранте.

Група Хјуман рајтс воч позвала је на истрагу УН и међународне санкције против Сирије, након убистава у петак. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *