Сиријска војска ослободила Палмиру

Према извјештајима провладине телевизије сиријске оружане снаге данас су у потпуности преузеле контролу над древним градом Палмиром, познатом по рушевинама из римског доба, који је у мају прошле године заузела терористичка организација ИСИС. Владине снаге прије скоро три седмице покренуле су офанзиву у покушају да преузму контролу над градом. “Након тешких борби током ноћи, војска […]

недеља, 27 марта, 2016 / 12:30

Према извјештајима провладине телевизије сиријске оружане снаге данас су у потпуности преузеле контролу над древним градом Палмиром, познатом по рушевинама из римског доба, који је у мају прошле године заузела терористичка организација ИСИС.

Владине снаге прије скоро три седмице покренуле су офанзиву у покушају да преузму контролу над градом.

“Након тешких борби током ноћи, војска има пуну контролу над Палмиром, како над старим градом, тако и над стамбеним дијеловима”, изјавио је неименовани војни извор.

Сиријски опсерваториј за људска права потврдио је да је ИСИС изгубио контролу над сиријским градом, истакавши како је велики број погинулих међу екстремистима.

Антички град Палмира се налази у близини подручја богатих нафтом и плином, као и на путевима према Раки и Деир ез-Зору.

ИСИС је Палмиру заузео у мају прошле године. Тада су разорени древни храм Балшамин и храм посвећен богињи Бел, као и манастир Мар Елијан, који су важили за једне од најстаријих грађевина у Палмири, која потиче из 3. вијека прије нове ере.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *