Сирија: Војна возила ушла у Латаки

Оклопна возила ушла су данас у сиријски лучки град Латакију и у једно село у близини Либана натјеравши становнике на бијег, јављају борци за људска права, док Запад тражи начине да натјера Дамаск да престане са насиљем.  "Војна возила укључујући тенкове и оклопне транспортере ушла су у јужни дистрикт Ал Рамлех у Латакији", саопштила је […]

субота, 13 августа, 2011 / 19:23

Оклопна возила ушла су данас у сиријски лучки град Латакију и у једно село у близини Либана натјеравши становнике на бијег, јављају борци за људска права, док Запад тражи начине да натјера Дамаск да престане са насиљем.

 "Војна возила укључујући тенкове и оклопне транспортере ушла су у јужни дистрикт Ал Рамлех у Латакији", саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права са сједиштем у Великој Британији, преноси АФП.

Из опсерваторије наводе да се у 10.30 зачула пуцњава у Ал Рамлеху, који се налази у средишту великих демонстрација против Асадовог режима, те да је долазак војних снага изазвао егзодус великог броја становника, првенствено жена и дјеце.

Један борац за људска права у централној регији Хомс рекао је да су снаге потпомогнуте са два тенка ушле у село Јусије које граничи са Либаном, натјеравши људе на бијег преко границе у сусједне крајеве.

У међувремену, војна возила су изненанда напала град Кусар у провинцији Хомс, гдје су безбједносне и обавјештајне службе започеле акцију хапшења.

"Десет војних камиона, седам возила безбједносних служби и 15 аутобуса пуних припадника прорежимске милиције упало је у села", наводи Опсерваторија.

Опсерваторија наводи да је од почетка протеста у марту потврђено 2 150 смртних случајева, од чега је 1 744 цивила и 406 припадника снага безбједности.

Уједињене нације су за четвртак најавиле посебан састанак Савјета безбједности на коме ће бити ријечи о људским правима и хуманитарној катастрофи у Сирији.Оставите одговор