Сирија (сјећате се Сирије?) убрзано уклања хемијско наоружање

Сирија уклања свој хемијски арсенал "убрзаним темпом", а скоро трећина залиха хемијског оружја већ је изнета из ове ратом разорене земље, саопштила је Организација за забрану хемијског оружја. Извршни савет глобалне организације, у чијем је саставу 41 земља, у саопштењу је позитивно оценио напредак који је постигнут "у вези са елиминисањем сиријског хемијског оружја", преноси […]

петак, 7 марта, 2014 / 22:48

Сирија уклања свој хемијски арсенал "убрзаним темпом", а скоро трећина залиха хемијског оружја већ је изнета из ове ратом разорене земље, саопштила је Организација за забрану хемијског оружја.

Извршни савет глобалне организације, у чијем је саставу 41 земља, у саопштењу је позитивно оценио напредак који је постигнут "у вези са елиминисањем сиријског хемијског оружја", преноси АФП.

Дамаск, ипак, заостаје пошто би до 15. марта требало да уништи 12 својих постројења за производњу хемијског оружја, пре него што 30. јуна преда или уништи целокупан арсенал, саопштила је та организација после четвородневног састанка у свом седишту у Хагу.

Комбинована мисија УН и Организације за забрану хемијског оружја до сада је утврдила да је скоро 29 одсто укупних хемијских залиха уклоњено ради уништења изван земље, наводи се у саопштењу.

Раније ове недеље, директор Организације за забрану хемијског оружја Ахмет Узумџу рекао је на састанку да је Сирија поднела нови предлог да заврши уклањање целокупног арсенала из земље до краја априла, уместо до јуна како је првобитно саопштила.

Сирија је, такође, уништила 93 одсто својих залиха изопропанола, који се користи за израду нервног гаса сарина, што је требало да заврши до 1. марта.

Русија и САД су прошле године усвојиле 30. јун као рок за уклањање и уништење хемијског арсенала Сирије као део плана с циљем да се спрече војни напади са подршком САД после погубних хемијских напада изведених на периферији Дамаска, за које је Запад окривио режим сиријског председника Башара ел Асада.

Резолуција Савета безбедности УН 2118 усвојена је после напада хемијским оружјем великих размера у којем је у августу убијено стотине људи у неколико опозиционих области у околини сиријске престонице.

Побуњеници и режим оптужују једни друге за тај напад, подсећа АФП.Оставите одговор