Сирија: Курди се прогласили федералцима, против су и Анкара, Дамаск и опозиција

Сиријска власт, али и сиријска опозиција одбацили су најаву Курда да ће формирати федералну област на сјеверу земље.  Извор близак Министарству иностраних послова упозорио је све стране "које намјеравају да угрозе територијално јединство и сиријски народ" да то не чине, док је опозициона коалиција навела да сваки покушај "формирања ентитета, региона или администрација угрожава вољу […]

четвртак, 17 марта, 2016 / 18:27

Сиријска власт, али и сиријска опозиција одбацили су најаву Курда да ће формирати федералну област на сјеверу земље.

 Извор близак Министарству иностраних послова упозорио је све стране "које намјеравају да угрозе територијално јединство и сиријски народ" да то не чине, док је опозициона коалиција навела да сваки покушај "формирања ентитета, региона или администрација угрожава вољу сиријског народа".

Сиријски Курди најавили су раније формирање федералне области под њиховом контролом на сјеверу земље.

"Федерални систем биће у региону сиријског Курдистана (регион Роџава) на сјеверу Сирије", изјавио је представник курдске Партије демократског јединства Сиханук Дибо послије састанка с курдским званичницима.

Портпарол странке Наваф Халили изјавио је да његова партија не лобира за искључиво курдски регион, него да жели да види "модел федерализма примијењен на цијелу Сирију".

Стејт департмент синоћ је реаговао на најаву Курда наводећи да САД неће признати аутономну област Курда у зонама под њиховом контролом.

"Веома смо јасни, нећемо признати аутономне области у Сирији. О томе треба најприје да разговарају зараћене стране на индиректним преговорима под окриљем УН у Женеви, а потом сиријски народ", изјавио је портпарол америчког министарства иностраних послова Марк Тонер.

САД подржавају сиријске Курде у борби против џихадиста из Исламске државе, али су упозориле да сваки модел федерализма треба да буде прво договорен у Женеви. Међутим, представници Курда нису позвани на те преговоре.

Kaква је ситуација у Сирији тренутно што се тиче војне контроле територије погледајте на овом линку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *