Сирија и Асад пријатељи Србије – не признају Косово* за шиптарску земљу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић захвалио је Сирији за принципијелан став о непризнавању Косова и Метохије, поручивши да Београд то сматра потврдом привржености те арапске државе принципима међународног права и поштовања суверенитета и територијалног интегритета.

среда, 6 октобра, 2021 / 13:49

Селаковић је током сусрета у Београду са привременим отправником послова Амбасаде Сирије у Србији Амаром Авадом пренио да је Србија заинтересована за интензивирање политичког дијалога, јачање економске сарадње и трговинске размјене са Сиријом.

Он је изнио очекивање да ће Сирија, на основу принципа реципроцитета, подићи ниво свог дипломатског представљања у Србији на амбасадорски ниво, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Селаковић је рекао да Србију и Сирију везује традиционално и искрено пријатељство из времена СФР Југославије и сарадње у оквиру Покрета несврстаних земаља и да је потребно наставити са даљим развојем сарадње и унапређењем билатералних односа.

Шеф српске дипломатије посебно задовољство је изразио поводом тога што ће делегација Сирије, на челу са министром иностраних послова Фејсалом Макдадом, присуствовати обиљежавању 60 година од одржавања Прве конференције Покрета нестврстаних земаља у Београду.

Он је изразио наду да ће прилике у Сирији ускоро бити стабилизоване, нагласивши да је Србија витално заинтересована за безбједан и просперитетан регион Блиског истока.