Сирија: До сада погинуло 93.000 људи

Најмање 93.000 људи убијено је у мучењу Сирије, које траје пуних 27 мjесеци. Комесаријат УН за људска права тврди да је број мртвих, вjероватно, већи. У протеклих годину дана, у Сирији мjесечно гине око 5.000 особа.  "Изузетно велики број мртвих показује да се конфликт погоршава из мjесеца у мjесец", рекао је Високи комесар УН за […]

четвртак, јун 13, 2013 / 15:51

Најмање 93.000 људи убијено је у мучењу Сирије, које траје пуних 27 мjесеци. Комесаријат УН за људска права тврди да је број мртвих, вjероватно, већи. У протеклих годину дана, у Сирији мjесечно гине око 5.000 особа.

 "Изузетно велики број мртвих показује да се конфликт погоршава из мjесеца у мjесец", рекао је Високи комесар УН за људска права Нави Пилај, свега дан пред гласање о новој резолуцији у Сирији, о којој ће се изјаснити Савjет УН за људска права.

Црна статистика коју су објавиле УН, међутим, није производ истраживања свијетске органзације, већ је резултат рада америчке компаније ангажоване да истражи број жртава сукоба. У коначни извјештај укључени су укрштени извјештаји сиријске владе, побуњеника и још шест извора.

"Број је вјероватно већи, јер велики број убистава почињених током сукоба и није документован", рекао је Пилај, додајући да су прецизно документована убиства читавих породица, мучење и ликвидације дјеце.

Уједињене нације су у мају број жртава процјениле на више од 80.000.

Истовремено, снаге Башара ел Асада нападају побуњенике на неколико фронтова, покушавајући да искористе неколико стратешких успјеха које су постигле у последњих десетак дана.

Побуњеници, пак, тврде да су заузели још једну касарну у Хами, чиме су створили предуслове за контролу главног пута који води ка Апепу.

Наизмјенични успјеси сиријске војске и устаника наводе на закључак да ни једна страна нема довољно снаге да побједи у овом сукобу, али ништа убједљивија није ни дипломатска иницијатива међународне заједнице усмјерена ка сазивању међународне мировне конференције.

У последњој рунди консултација, амерички државни секретар Џон Кери и шеф британске дипломатије Вилијем Хејг рекли су да се још трага за дипломатским рјешењем. Британија је, како се чини, спремнија да наоружа побуњенике, али су Американци прилично опрезни због чињенице да међу добровољцима који се боре против Асада има велики број радикалних исламиста.

Оружје, за сада, долази само "изабраним" групама побуњеника.0 КОМЕНТАРА

  1. И код нас су баратали цифрама од пола милиона погинулих- па испаде ни’ђе везе.. Али само рокај! Ка’ ће оне руске ракете, да се ово мало захукта? B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *