Шири контекст оптужбе "ВБ лизинга"?! – Индиректна кривица?

Власник компаније "ВБ лизинг" Слободан Вујић каже да објављене наводе оптужнице Тужилаштва БиХ која га терети за царинску превару од 72.128 КМ, треба посматрати у ширем контексту, те да ова фирма није имала никаквог директног додира са документацијом за увоз. Из Тужилаштва БиХ јуче је саопштено да се Вујићу ставља на терет да је 29. […]

четвртак, 5 маја, 2011 / 11:13

Власник компаније "ВБ лизинг" Слободан Вујић каже да објављене наводе оптужнице Тужилаштва БиХ која га терети за царинску превару од 72.128 КМ, треба посматрати у ширем контексту, те да ова фирма није имала никаквог директног додира са документацијом за увоз.

Из Тужилаштва БиХ јуче је саопштено да се Вујићу ставља на терет да је 29. марта 2008. године, као директор и одговорно лице у правном лицу у Сарајеву, приликом увоза аутобуса марке "Темса", посредством овлаштеног заступника шпедиције из Бањалуке, на царинској испостави Градишка, доставио Царинској испостави Бањалука царинску пријаву у намјери избјегавања плаћања царине и других дажбина које се плаћају приликом увоза робе.

Вујић је појаснио да се "ВБ лизинг" не бави и није квалификован за послове увоза, те да је ангажована шпедитерска фирма "Меридијан" из Бањалуке, којој је потписана и генерална пуномоћ.

"Најчешће клијент сам доставља цјелокупну документацију директно шпедитеру. `ВБ Лизинг` нити ја, немамо никакве економске интересе да увозне дажбине не буду плаћене, с обзиром да смо заинтересовани да износ финансирања буде већи", рекао је Вујић Срни.

Он је навео да је компанија "Аутопревоз" Бањалука комплетан посао договорила са испоручиоцем компанијом "Аутокодекса" из Загреба, односно да је уговорила цијену, услове испоруке, режим увоза, те да су заједно обезбиједили комплетну документацију потребну за увоз робе.

Према наводима оптужнице, Вујић је уз царинску пријаву поднио и документ – потврду о промету робе – ЕУР-1 од 26. марта 2008. године, према Закону о царинској политици БиХ, за који је накнадном провјером код царинских органа Турске утврђено да је лажан, а на основу којег су примијењене преференцијалне-повлаштене стопе увозних дажбина према одредбама Уговора о слободној трговини између БиХ и Турске.Оставите одговор