Синтаксостилистика Нине Милановић

На штанду Републике Српске на 62. Међународном београдском сајму књига промовисана је књига Нине Милановић "Огледи из синтаксостилистике" у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

петак, 27 октобра, 2017 / 13:56

О књизи су говорили проф. др Миланка Бабић, проф. др Милош Ковачевић и ауторка.

Књига представља збир од десет огледа који су резултат ауторкиног  вишегодишњег бављења синтаксостилистичким темама из српског језика. Првих седам огледа је посвећено стилистичким отклонима у прозним дјелима 20. и 21. вијека, док су посљедња три лингвостилистичког типа и баве се доминантним језичко-стилистичким карактеристикама дјела писаца савремене генерације.

"Имајући у виду савремени израз и развој језика и њему уобичајених образаца, ауторка закључује да је инверзија конгруентног атрибута у дјелима писаца као што су Светолик Ранковић или Јанко Веселиновић, који су стварали на прелазу из 19. у 20. вијек, под утицајем црквеног стила и епске поезије била сасвим уобичајен језички израз за разлику од њихове употребе у књижевности 20. вијека и 21. вијека, гдје је мање уобичајен", казала је Бабићева.

Ковачевић сматра да је напокон дошло вријеме да се уједини књижевна и лингвистичка стилистика и да стилистичари добију научни статус, као и да је прошло доба кад стилистика није имала јасан предмет истраживања те да ова књига то најбоље показује. "Показује се да стилистика мора имати имати своје мјесто у домену саме синтаксе, и то у обје њене категорије, и у категорији конструкција ријечи,  и у категорији реда ријечи", истакао је Ковачевић.

Ауторка је казала да би жељела да се захвали издавачу, као и својим професорима Милошу Ковачевићу и Миланки Бабић и Срети Танасићу, и истакла да је поносна што је била њихов ученик. "Огледи уврштени у ову књигу, у ствари су резултат су мог вишегодишњег интересовања синтаксостилистичким темама српског језика, поготово синтаксостилемама реда ријечи и фигурама у форми конструкције, које сам анализирала на обимном корпусу свих функционалних стилова српског језика, поготово на корпусу прозних дјела српске књижевности 20. и 21. вијека", истакла је Милановићева.

Др Нина Милановић ради као доцент на Педагошком факултету у Бијељини и учесник је више  научноистраживачких пројеката.