Синод СПЦ: Овај закон би се требао звати Закон против Православне цркве у Црној Гори

Синод Српске православне цркве (СПЦ) изразио је данас "пуно разумијевање за оправдану узнемиреност вјерујућег православног народа у Црној Гори и дао пуну подршку његовом мирном хришћанском отпору неправди коју Цркви и народу наноси изгласани антидемократски и дискриминаторски Закон о слободи вјероисповести који би "правилније било назвати Законом против Православне Цркве у Црној Гори".

субота, 4 јануара, 2020 / 19:42

"До сада се показало да су свенародна окупљања поводом неправде имала изричито црквени карактер и зато је неопходно да се и у будуће избјегну било какве политичке или страначке злоупотребе ових јединствених народних сабрања", поручио је Синод СПЦ са проширене сједницу на којој је учествовао митрополит црногорско приморски Амфилохије и остале владике које имају јурисдикцију на подручју Црне Горе.

Синод је навео да ће СПЦ и њене епархије у Црној Гори свим расположивим законским и правним средствима штитити вјерска права и слободе и истовремено позивати све релевантне чиниоце на обнову свестраног дијалога по овом надасве важном и осјетљивом питању", објављено је на сајту Информативне службе СПЦ, која овај Закон назива "антиуставним и антицивилизацијским".

"Очигледно је да поменути Закон без преседана продубљује већ постојеће подјеле и сукобе у црногорском друштву. Синод са ове проширене сједнице још једном апелује на државне органе Црне Горе да буду свјесни своје одговорности пред историјом и будућношћу и да преиспитају свој став о вјерским правима и слободама својих грађана и већинске Цркве у Црној Гори", наведено је у сопштењу.

Синод је истакао да се тим Законом "омогућава отимање и скрнављење светиња и гажење завјештања њихових светих ктитора и задужбинара који су их Богу и Цркви посвећивали, а не било којој држави или власти" и да је његово доношење "већ изазвало многобројне негативне посљедице у Црној Гори и ширем региону".

Како је наведено, Синод је, на челу са патријархом Иринејом, одржао сједницу уз учешће архијереја који своју јурисдикцију имају у Црној Гори – митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем и епископима: будимљанско-никшићким Јоаникијем, милешевским Атанасијем, епископом захумско-херцеговачким Димитријем. Сједници су присуствовали и викарни епископи ремезијански Стефан и диоклијски Методије.