Синиша Видовић: Покушај Уставног суда БиХ да на Дрини постави "Кинески зид

Свједочимо хистерији политичара Федерације БиХ против улагања Републике Србије у енергетски сектор Републике Српске. Изградња ХЕ Бук Бијела им је сада” трн у оку”. Како каже Бакир Изетбеговић "инфраструктурна агресија Србије на Босну и Херцеговину”. Мислим да није тако говорио када је примао вакцине или када је Србија свим грађанима БиХ великодушно отворила врата и вакцинисала свакога ко је желио да се вакцинише.

субота, 24 јула, 2021 / 14:08

Али када треба улагати, и то на територији Републике Српске, онда је то агресија. Одлука Уставног суда по питању изградње ХЕ Бук Бијела је ко зна који по реду акт правног насиља. Бјесомучна жеља да присвоје сва пољопривредна   земљиште, све ријеке, језера, шуме, сунчеву енергију, енергију вјетра у власништво државе БиХ. Отимајући ингеренције Владе Републике Српске дизањем на државни ниво значи да у коначници све одлуке о концесионарима доноси Савјет Министара БиХ. Једноставније речено покушај могућег развлашћивање и заустављање развоја Републике Српске.

То значи и да би додјела концесија на нивоу БиХ  било плаћање концесионе накнаде буџету БиХ, а не Републике Српске. Морамо се упитати да ли је ова Одлука Уставног суда, послије завршетка грађанског рата у БиХ најјачи атак на Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ и ако остане без одговарајуће политичке, академске и међународне реакције Република Српска губи своју суштину. Позивам све политичке факторе у Републици Српској да у овом моменту заједнички реагују и окупе се око базичног интереса народа и институција Републике Српске.

То значи непризнавање ингеренција институција БиХ у процесу додјела концесија како на Дрини тако на свим ријекама и ресурсима Републике Српске. Нико из РС није никада оспоравао концесије које је Федерација додјељивала. Сада је највећи проблем јачање и развој Републике Српске која иде у корак са већ снажном Србијом. Налазимо се пред историјском одлуком да ли ћемо допустити да нам судије странци на Дрини оловком на нелегалан начин поставе "Кинески зид” и ураде оно што нису могли пушком 1914-те и 1941. године. 

Овим путем позивамо и Борачку организацију Републике Српске да заузме став поводом ове скандалозне Одлуке. Не дајте да у миру изгубимо оно што се крвљу бранило. Ово је историјски пројекат и прекретница а сви политички актери из Републике Српске који не буду јасно дигли глас против овог чина могли би у  историји бити забиљежени као издајници. Ко се са Дрином играо није добро прошао. Ако сада прећутимо сутра ће нам и ваздух који дишемо оспоравати."