Синдикалиста Бирача поново штрајкује глађу

Бивши предсједник Синдикалне организације Фабрике глинице „Бирач“ из Зворника, која дјелује у саставу Савеза синдиката Републике Српске, Драган Савић почео је по трећи пут штрајк глађу. Савић је рекао новинарима да тражи да се утврди истина у вези са процедуром уписа новоформиране синдикалне организације металске индустрије и рударства у Фабрици глинице, додавши да од штрајка […]

уторак, децембар 13, 2011 / 16:53

Бивши предсједник Синдикалне организације Фабрике глинице „Бирач“ из Зворника, која дјелује у саставу Савеза синдиката Републике Српске, Драган Савић почео је по трећи пут штрајк глађу.

Савић је рекао новинарима да тражи да се утврди истина у вези са процедуром уписа новоформиране синдикалне организације металске индустрије и рударства у Фабрици глинице, додавши да од штрајка неће одустати и по цијену наставка изражавања протеста испред зграде Владе Републике Српске.

Он је појаснио да је професионално обављао функцију предсједника Синдикалне организације "Бирча" од 2002. до 2005. године и истакао да је проблем настао 2004. када је, како је рекао, почео да штити интересе радника.

"Отказан ми је уговор о раду у Фабрици 25. новембра 2005. године, са ретроактивним дејством од 19. јула 2005. године, јер нисам био подобан за сарадњу", рекао је Савић и додао да не ради већ шест година.

Синдикални центар Зворник, у чијим просторијама Савић штрајкује, даје пуну подршку Савићу и тражи од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске да, сходно својим овлашћењима, истражи ово питање како би се дошло до истине.

Предсједник Синдиката металаца и рудара РС Обрад Белензада рекао је данас Срни да су сви спорови које је код надлежних судова покретао Савић завршени и да је то питање исцрпљено у корист стране коју је Савић тужио.

Истичући да му није јасно зашто и против кога штрајкује, Белензада је савјетовао Савићу да прекине штрајк глађу и да "чува здравље".

Фабрика глинице "Бирач" из Зворника саопштила је, дан након другог ступања Савића у штрајк глађу, да нема никакве везе са његовим штрајком нити да се његови поступци по било ком основу могу довести у везу са фабриком.

У саопштењу је наведено да Савић већ шест година није радник Фабрике глинице "Бирач" и да је изгубио све судске спорове које је водио против ове фабрике.

"И поред тога, Фабрика је Савићу нудила да почне да ради на радном мјесту инжењера, иако има средњу машинску школу, али је он понуду одбио", наведено је у том саопштењу.

Савић је први пут почео штрајк глађу 7. јуна ове године и прекинуо га након неколико дана. Други пут почео је штрајк 29. новембра, који је прекинуо сутрадан.

Савић је о најновијем ступању у штрајк глађу обавијестио ресорно министарство, Савез синдиката РС, Грански синдикат металске индустрије и рударства РС и медије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *