Шинаватра – жива ватра: Премијерка распушта парламент Тајланда

Тајландски премијер Јинглук Шинаватра најавила је да ће распустити парламент и расписати нове изборе након непрестаних протеста у Бангкоку. Шинаватра је одлуку донијела након оставке свих опозиционих посланика и за данас најављеног марша на сједиште Владе. Њена странка "Пеу Таи" однијела је побједу на изборима одржаним 2011. године, али демонстранти премијера оптужују да је Влада […]

понедељак, 9 децембра, 2013 / 09:36

Тајландски премијер Јинглук Шинаватра најавила је да ће распустити парламент и расписати нове изборе након непрестаних протеста у Бангкоку.

Шинаватра је одлуку донијела након оставке свих опозиционих посланика и за данас најављеног марша на сједиште Владе.

Њена странка "Пеу Таи" однијела је побједу на изборима одржаним 2011. године, али демонстранти премијера оптужују да је Влада под контролом њеног брата – свргнутог премијера Таксина Шинаватре.

Она је најаву распуштања парламента и расписивање избора објавила у говору који је преносила државна телевизија. "Влада не жели да било ко изгуби живот и у овом тренутку, када је велики број против садашње администрације, најбољи начин је вратити овлаштења тајландском народу и одржати нове изборе," рекла је Шинаватра.

Према тајландском закону, избори морају бити одржани два мјесеца након распуштања парламента.

Британски Би-Би-Си наводи да одлука премијера, највјероватније, неће бити довољна за већину демонстраната, који сматрају да треба измијенити комплетан демократски систем и да Јинглук Шинаватра и њена породица морају напустити Тајланд.Оставите одговор