Симпо затворио фабрику у Зубином Потоку

Компанија "Симпо" из Врања зауставила је прије мјесец дана производњу у својој Фабрици ламелираног намештаја у Зубином Потоку, јер због одлуке Приштине о увођењу ембарга на увоз робе из Србије више не може да доставља сировине, материјал, боје и лакове фабрици на Косову. "Само неколико дана после одлуке Приштине да уведе ембарго на увоз робе […]

четвртак, 25 августа, 2011 / 11:48

Компанија "Симпо" из Врања зауставила је прије мјесец дана производњу у својој Фабрици ламелираног намештаја у Зубином Потоку, јер због одлуке Приштине о увођењу ембарга на увоз робе из Србије више не може да доставља сировине, материјал, боје и лакове фабрици на Косову.

"Само неколико дана после одлуке Приштине да уведе ембарго на увоз робе из Србије, заустављена је производња у нашој Фабрици ламелираног намештаја у Зубином Потоку, а 150 радника упутили смо на принудни одмор", саопштило је руководство компаније "Симпо" из Врања.

Фабрика специјалног ламелираног намештаја у Зубином Потоку простире се на 5 900 метара квадратних, отворена је 1990. године, а до сада је редовно годишње 70 одсто производње пласирала сталним купцима у Шведској и у неколико земаља Источне Европе.

Из Врања истичу да ће ембарго овој фабрици, али и цијелој компанији, причинити милионску штету, која неће моћи да се надокнади.

Из "Симпа" наводе да је, осим производње у фабрици на Косову, стала и продаја намјештаја у салонима у Приштини и Гњилану, због немогућности да се на то тржиште транспортује намјештај из Врања.

"Ако ембарго потраје годину дана, ова два салона ће, због застоја у продаји, преузетих кредитних обавеза према купцима и губитка тржишта, направити компанији губитак већи од милион евра", тврди руководство "Симпа" из Врања, преноси ТВ Мост.

Из компаније апелују да Београд и Приштина, у сарадњи са међународном заједницом, што прије пронађу рјешење за несметан пласман робе купцима на Косову.

Влада самопроглашеног Косова забранила је 20. јула увоз производа из Србије и увела царинску таксу од 10 одсто за производе из БиХ. /Оставите одговор