Симић: Уставом БиХ није забрањен референдум

Уставом БиХ није забрањен референдум, али је питање политичке оцјене постоји ли интерес да буде одржан, сматра правни експерт Крстан Симић. "У Уставу БиХ пише да је БиХ цјеловита и да се њено питање регулише међународним прописима и стандардима који се примјењују у свијету. Ти стандарди у одређеним случајевима признају референдум. РеФерендум није забрањен Уставом […]

понедељак, март 11, 2013 / 15:15

Уставом БиХ није забрањен референдум, али је питање политичке оцјене постоји ли интерес да буде одржан, сматра правни експерт Крстан Симић.

"У Уставу БиХ пише да је БиХ цјеловита и да се њено питање регулише међународним прописима и стандардима који се примјењују у свијету. Ти стандарди у одређеним случајевима признају референдум. РеФерендум није забрањен Уставом и не постоји препрека да буде одржан", рекао је Симић.

Он је за магазин "Екстра" указао да је политички штетно посезати за референдумом ако за то нема услова и истакао да ово питање не треба да буде дневнополитичко.

Осврћући се на рад Хашког трибунала Симић је навео да ниједном пресудом није речено да су Срби геноцидан народ, те да Срби ту причу треба дефинитивно да прекриже из свог вокабулара.

"Добро је да се чује да Срби нису ни жељели рат, да су га жељели избјећи, да је наметнут, да је настао из тежње да се овдје створи доминација једне нације над другом", рекао је Симић, који је и делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Он каже да би након ослобађајуће пресуде бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије Момчилу Перишићу у Хашком трибуналу, требало да престане прича да је било агресије на БиХ, јер је доказано да Војска Југославије није имала учешћа у овом рату изузев помоћи, а помоћ није учешће.

Он је истакао да ће у процесима пред Хашким трибуналом против првог предсједника Српске Радована Караџића и начелника Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића доћи до индивидуалне пресуде, па то не треба да идентификују са Републиком Српском.

"Република Српска је политички пројекат и воља грађана Српске настала међународним споразумом. Ако су Караџић и Младић у вршењу неких својих Функција извршили ратне злочине то је питање њихове индивидуалне одговорности. Не смијемо створити себи причу да смо геноцидан народ", рекао је Симић.Оставите одговор