Симић: Ниже дипломате САД ће водити политику према БиХ и Србији

Аналитичар Предраг Симић рекао је Срни да је небитно ко ће побиједити на предсједничким изборима у САД и да ће америчку политику према БиХ и Србији наставити по инерцији да воде ниже дипломате, које се неће мијењати. "О томе ће ипак одлучивати ниже дипломате и то представља проблем, јер се оне неће променити и одлучиваће […]

субота, 3 новембра, 2012 / 16:51

Аналитичар Предраг Симић рекао је Срни да је небитно ко ће побиједити на предсједничким изборима у САД и да ће америчку политику према БиХ и Србији наставити по инерцији да воде ниже дипломате, које се неће мијењати.

"О томе ће ипак одлучивати ниже дипломате и то представља проблем, јер се оне неће променити и одлучиваће се по инерцији. Целовита БиХ и независно Косово ће бити мантра која ће се понављати", рекао је Симић, професор на Факултету политичких наука у Београду.

Он је оцијенио да је за Републику Српску можда важније оно што је урадила послије Дејтона, односно да је без динара западне помоћи успјела да направи сиромашну али, како је рекао, одрживу државу у којој људи живе и коју чувају.

"Због тога никоме неће пасти на памет да буши здраво место", рекао је Симић.

Оцјењујући да је "велика сила као велики брод, јер тешко мења курс", Симић је навео да то није разлог да се не лобира и да му се чини да је Република Српска много успјешније лобирала за своје интересе и боље се бавила Америком, него што се бавио Београд.

"Будите сигурни, чак и ако би Мит Ромни покушао да промени политику, сумњам да он уопште зна где се налазе Србија, БиХ и Република Српска, али знају они који ће остати на својим местима у америчкој администрацији, односно дипломате у Стејт департменту, који су је и до сада водили", навео је Симић.

Он је подсјетио на ријечи бившег америчког дипломате Мортона Абрамовица да ниједан нови амерички предсједник не оставља недовршен посао претходног.

Симић сматра да Хилари Клинтон више неће бити амерички државни секретар, те да је недавно посјетила регион како би покушала да сачува политику коју је њен муж Бил Клинтон започео према БиХ и Србији.

Према његовим ријечима, многа питања ће зависити од тога ко ће бити изабран за новог државног секретара САД сљедеће недјеље.

"За Америку смо данас много мање важни него што смо били 90-их година. За Америку у овом тренутку није битна ни Европа, а камоли Балкан. Ми смо само још једна тачка где је некада нека администрација водила неку политику", каже он.

Симић не вјерује да ће било који амерички предсједник размишљати "од јутра до увече" о Србији, БиХ, Републици Српској јер Америка у овом тренутку размишља о Индији, Кини, пошто је за њу Европа музеј и жели да улаже у земље које није погодила криза.

Америка ће 6. новембра на предсједничким изборима бирати између републиканца Мита Ромнија и демократе Барака Обаме.Оставите одговор